Srp sintakse i čekić tautologije

Posebni broj časopisa OEI iz Stockholma prvi je pregled produkcije vizualne i konkretne poezije u socijalističkoj Jugoslaviji između 1968. i 1983. na engleskom jeziku.

pripremio:
Lujo Parežanin
oei_yugoslavia_630 FOTO: P U N C H / Facebook

Pripremio: Lujo Parežanin

U petak, 5. studenog u 18 sati u zagrebačkom Muzeju suvremene umjetnosti održava se promocija posebnog broja časopisa OEI posvećenog vizualnoj i konkretnoj poeziji u Jugoslaviji od 1968. do 1983. godine. U promociji će sudjelovati gostujući urednik broja Sezgin Boynik te urednici i izdavači Jonas (J) Mangusson i Cecilia Grönberg.

Navedeni svezak, naslovljen Sickle of Syntax and Hammer of Tautology: Concrete and Visual Poetry in Yugoslavia, 1968–1983, prvi je pregled produkcije vizualne i konkretne poezije u socijalističkoj Jugoslaviji između 1968. i 1983. na engleskom jeziku. Primjere konkretne poezije objavljivane u časopisima koji su i u svoje vrijeme imali veliku nakladu, poseban broj časopisa OEI te poetske eksperimente tumači kao organski povezane s društvenim pokretima, kritičkim teorijama i mladenačkim kulturnim revolucijama. Sezgin Boynik, gost urednik, govorit će o konkretnoj i vizualnoj poeziji u Jugoslaviji i njezinu neuobičajenom i kompleksnom razvoju, s naglaskom na organizacijske i polemičke aspekte.

Svezak tematski ubuhvaća rane godina pokreta OHO i njihove kompleksne teorije o riječima i stvarima, intervju s Rastkom Močnikom o programiranoj umjetnosti i političkom formalizmu, militantne polemike Gorana Babića, kontradikcije signalističkog pokreta, subjektivne strukturalne instrumente Judite Šalgo, zaumne eksperimente Jovana Despotova, detektivske metatekstove Slavoja Žižeka, poetske studije samoupravljanja Vujice Rešin Tucića, feminističku historizaciju škole eksperimentalnog pjesništva u Ažinu te demokratizaciju vizualne poezije u publikaciji i izložbi Westeast. Uz brojnu drugu građu, koja je prvi put prevedena na engleski jezik i okupljena u jednom izdanju, tu je i izbor iz posebnih brojeva časopisa poput Pitanja, Problemi, Ulaznica, Dometi, Delo, Koraci, Vidik Pegaz, posvećenih konkretnoj i vizualnoj poeziji.

U drugom će dijelu promocije Jonas (J) Magnusson i Cecilia Grönberg, izdavači i urednici časopisa OEI, govoriti o povijesti i uredničkoj politici časopisa te predstaviti posljednji broj (OEI # 92-93) pod nazivom Lettrist Corpus: The Complete Magazines (1946–2016), odnosno prvu sveobuhvatnu publikaciju o letrističkim časopisima koji je uredio Frédéric Acquaviva, pisac, kustos i umjetnik. U tom su svesku sabrani i kontekstualizirani svi brojevi ukupno 119 časopisa objavljenih između 1946. i 2016. a koji su bili ili izravno uključeni ili povezani s letrizmom  – interdisciplinarnim i dinamičnim avangardnim pokretom koji je potekao iz Francuske i čije su izdavačke avanture i težnje još gotovo nepoznate, ne samo široj publici.

OEI je časopis iz Stockholma posvećen onome što nastaje onkraj raznih disciplina – eksperimentalnim oblicima mišljenja kao i kolažiranju i povezivanju poezije, vizualnih umjetnosti, filozofije, filma i dokumenata; kritičkim istraživanjima i mapiranjima, uredničkim projektima, ne-afirmativnom pisanju, novim ekologijama i alternativnim historiografijama.

OEI izlazi od 1993., a uređuju ga i izdaju Jonas (J) Magnusson i Cecilia Grönberg.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano