Erste fragmenti 17 – najbolje od mlade hrvatske umjetnosti

Izložba Erste Fragmenti 17, veliko finale kreativnosti, otvara se 30. rujna u 19 sati, u zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost.

pripremio:
Kulturpunkt.hr
erste naslovna laubaErste Fragmenti 16, Lauba 2020. (Erste arhiva)

Pripremio: Kulturpunkt.hr

Zaključeni su Erste fragmenti 17 – natječaj u organizaciji Erste banke i kulturne platforme Urbanka za sve umjetnike i umjetnice do tridesete godine života. Sada je vrijeme da izoštrimo osjetila i pripremimo se za veliko finale kreativnosti – izložbu odabranih radova koja počinje u četvrtak, 30. rujna u 19 sati, u zagrebačkoj Laubi – Kući za ljude i umjetnost.

Umjetnička priča koju grade Erste fragmenti već niz godina počiva na čvrstoj odluci da pružimo konkretnu financijsku podršku razvoju umjetnosti. Bilo otkupom radova ili dodjelom stipendije studentima i studenticama likovnih akademija. Podrška se također sastoji i u pružanju prijeko potrebne vidljivosti mladim umjetnicama i umjetnicima na početku njihova profesionalnog putovanja.

Zašto je podrška mladim umjetnicama i umjetnicima važna i za društvo u cjelini?

Umjetnost je danas posvuda oko nas – prisutnija i dostupnija nego ikad prije u povijesti. Ekrani naših mobitela, osobnih računala i TV ekrani doslovno „isijavaju“ umjetnost u naše životne prostore.

I umjetnost možda nikada nije bila važnija no što je posljednjih godinu i pol kada nas tješi, zabavlja, nasmijava i odvodi u druge svjetove u kojima, barem zakratko, možemo predahnuti od svakodnevnih briga. Ipak, svega toga ne bi bilo bez umjetnika i umjetnica čije je ideje prvo netko morao shvatiti, prepoznati u njima kreativni potencijal i, konačno, pružiti im priliku da obogate živote milijuna drugih ljudi.

Upravo su na tragu ovih misli Erste fragmenti 17 okrunjeni motom „shvaćena umjetnost“.

Na natječaj je tradicionalno pristigao velik broj raznolikih radova mladih umjetnika i umjetnica, čime se još jednom potvrdila važnost „fragmenata“ kao značajne prilike za brojne talentirane, ali još uvijek neotkrivene i nedovoljno afirmirane mlade umjetnike i umjetnice.

Kao najdojmljivija, povjerenstvo je odabralo ona djela u kojima se moglo osjetiti „poželjan dah suvremenosti te prepoznati poetsku dosljednost i problemsku osviještenost“ (Vanja Babić, predsjednik stručnog povjerenstva za otkup radova).

U iščekivanju izložbe, i publika će imati priliku „žirirati” i svojim glasovima na Facebook profilu Erste banke odabrati kome od „fragmentaša“ ove godine ide „nagrada publike“.

Odabrana djela bit će izložena u Laubi od 30. rujna do 8. listopada, a na otvorenju izložbe saznat ćemo i imena dobitnika Grand Prix nagrade i godišnje stipendije. Posjetitelji izložbe će, također, imati priliku podržati mladu umjetnost i otkupljivanjem dodatnih djela sa sobom ponijeti „fragment za po doma“.

U konačnici tako Erste fragmenti, s izložbom kao svojim vrhuncem, nisu samo prilika mladim umjetnicima i umjetnicama za prijeko potrebnu vidljivost i potvrdu njihova stvaralačkog potencijala, već i prilika svim ljubiteljima umjetnosti koji na jednom mjestu mogu vidjeti i podržati ponajbolje od mlade, obećavajuće i „shvaćene“ hrvatske umjetnosti.

Zato dođite na izložbu u Laubu izoštrenih osjetila i otvorena uma.

Erste Fragmenti 17 vizual

Objavljeno
Objavljeno

Povezano