Odgovor na praznine u gradskom tkivu

Program zimske aktivacije jezgre Splita ove godine uključuje prenamjenu praznih prostora u ateljee, kao i javni poziv za korištenje prostora na koji se mogu prijaviti građani i udruge.

pripremila:
Hana Sirovica
praznine2020_630 FOTO: Culture Hub Croatia

Pripremila: Hana Sirovica

Opustjele ulice i trgovi, muk i tišina, zatvoreni i prazni prostori – tako bi se mogla opisati zima na javnim površinama jadranskih turističkih središta. U Splitu je potencijal prostora koji zimskih mjeseci u iščekivanju svoje ljetne aktivacije zjape prazni prepoznala platforma Culture Hub Croatia, pokrenuvši protekle godine inicijativu Praznine2020. U sklopu tog programa prazni prostori u centru grada prenamijenjeni su u prostore za umjetnost i kulturu, a njihova intervencija u gradsko tkivo privremeno je ublažila zimsku pustoš koja je posljedica orijentacije grada turizmu.

“Program projekta Praznine2020 završio je svega četiri dana prije službenog proglašenja epidemije bolesti COVID-19 u Hrvatskoj, u ožujku 2020. godine. Samo nekoliko tjedana kasnije Hrvatska je, uz ostatak Europe i svijeta, uplovila u tešku zdravstvenu krizu koja je sa sobom neminovno povukla i brojne ekonomske posljedice. Posljedice nije osjetio samo kulturni sektor, već apsolutno svi, uključujući, ironično, i sektor turizma”, stoji u najavi novog izdanja Praznine2021.

Ipak, ove godine nemoguće je izbjeći implikacije zdravstvene situacije na javnost i prostore javnosti. “Projekt Praznine2021 stoga će se dijelom referirati i na opće stanje prouzrokovano pandemijom pa su umjetnici koji će sudjelovati u programu pozvani da se tijekom svog rada i promišljanja referiraju na problematiku praznina i kontekstualizaciju istih. Praznine2021 tako se odnose ne samo na prazninu u fizičkom, već i u psihološkom i društvenom smislu”, navode organizatorice, najavljujući kako ovogodišnji, produljeni koncept pokušaju da se odgovori na praznine u javnom gradskom prostoru pridružuje i svijest o prazninama u društvenom tkivu grada. “Amplificiranu nesigurnost odlučili smo iskoristiti za istraživanje mogućnosti – mogućnosti kontakta, mogućnosti interakcije, mogućnosti novoga i mogućnosti drugoga, ali i kao podsjetnik na probleme koji su oduvijek bili tu, samo ih sad jasnije vidimo.”

Program Praznine2021 prazne će prostore prenamijeniti u otvorene ateljee umjetnika odabranih na temelju javnih poziva, a osim toga uključuje još jedan segment za koji su prijave u tijeku. Riječ je o otvorenom kalendaru, koji omogućuje svim građanima i splitskim udrugama civilnog društva da se uključe u inicijativu, “posvoje” jedan od prostora i oblikuju grad u zimskom periodu. Za korištenje prostora koji se nalaze u Dominisovoj, Bosanskoj i Nepotovoj ulici možete se prijaviti putem formulara, a dostupni su termini između 30. siječnja i 20. veljače.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano