O egzistenciji mimo institucija

Prvo izdanje Konferencije nezavisne kulture u Koprivnici bavi se aktualnim stanjem i zbivanjima na nezavisnoj kulturnoj sceni u Hrvatskoj.

pripremila:
Ivana Pejić
FUNK_WEB FOTO: Forum udruga nezavisne kulture - FUNK / Facebook

U organizaciji Saveza udruga FUNK, od 8. do 11. rujna 2022. u Koprivnici se po prvi puta održava Konferencija nezavisne kulture. Na četverodnevnom događanju sudjeluju mnogobrojni akteri nezavisne kulturne scene iz čitave Hrvatske, a tematske okosnice konferencije obuhvaćaju područje glazbene i vizualne umjetnosti, filma i kazališta. U diskurzivnim formatima nastojat će se detektirati kakvo je aktualno stanje s društveno-kulturnim centrima, galerijama, filmovima, kinima, koncertima i generalno događanjima i prostorima koji egzistiraju mimo institucionalnih okvira ili u hibridnim formama.

“Kroz panele, koncerte, izložbu i predstavu u Koprivnici ćemo pokrenuti pitanja i dati neke od odgovora kakva je situacija na nezavisnoj kulturnoj sceni danas u Hrvatskoj, a sve to u prostoru koji je trenutno jedna od najagilnijih pokretačkih sila nezavisne kulture, u prostoru FUNK-a u koprivničkom Kampusu”, poručuju organizatori. Dodaju i kako je cilj konferencije “potaknuti umrežavanje različitih aktera nezavisne kulturne scene te naglasiti izuzetnu važnost progresivnih, inovativnih, angažiranih, kritičkih, participativnih praksi za razvoj kulture u Hrvatskoj”.

Program prve Konferencije nezavisne kulture u Koprivnici 8. rujna otvara panel rasprava o nezavisnim izlagačkim prostorima koju moderira Janka Vukmir (Institut za suvremenu umjetnost), a sudjeluju Matija Debeljuh iz vodnjanske Apoteke, Saša Živković iz križevačke Galerije K2 te voditelj Galerije Atelijera Žitnjak Bojan Krištofić. Nakon panela slijedi otvorenje skupne izložbe na kojoj sudjeluju Božena Končić Badurina, Igor Eškinja, Matija Debeljuh i Predrag Pavić.

Drugi dan konferencije otvara panel rasprava “Društveno-kulturni centri u Hrvatskoj” koju moderira Domagoj Šavor (Savez udruga Klubtura), a sudjeluju Mirela Travar, predsjednica udruge Operacija grad i Mreže društveno-kulturnih centara DKC-HR, Denis Mikšić iz karlovačkog KA-MATRIXA, te Borko Novitović, predsjednik Saveza udruga Molekula iz Rijeke. Temi značaja prostora nezavisne kulture za razvoj glazbene scene posvećen je treći konferencijski dan, a o njoj raspravljaju glavni urednik portala Ravnododna Zoran Stajčić te glazbenici Irena Žilić i Goran Živković Žika, uz moderaciju novinara Dubravka Jagatića.

Završna panel rasprava bavi se nezavisnim filmom u Hrvatskoj, o kojem raspravljaju snimatelj i redatelj Dinko Štimac, AV operater i edukator Ivor Glavaš te redatelj i glumac Mihael Jelić, a razgovor moderira Luka Ostojić. Diskurzivni program konferencije prate i koncerti te predstava 10 pjesama koje su označile kraj mog ljubavnog života, koja i zaključuje konferenciju.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano