Fragmenti filmske prošlosti

Digitalizirana građa Filmskog centra Sarajevo kroz program "CineArchive" po prvi put postaje dostupna široj regionalnoj publici.

pripremila:
Ivana Pejić
Kadar iz filma "Sarajevo 1920"

U programu pod nazivom CineArchive svakog mjeseca na online platformi kina Meeting Point besplatno se prikazuju kratkometražni filmovi iz arhiva Filmskog centra Sarajevo.

Riječ je o digitaliziranim filmovima koji su po prvi put na ovaj način dostupni javnosti, a priliku za upoznavanje s poviješću bosanskohercegovačke kinematografije osim gledatelja u BiH ima i publika u Hrvatskoj, Srbiji, Crnoj Gori i Sloveniji.

Program otvara film Sarajevo 1920, o čijem porijeklu nema puno raspoloživih podataka – tek naslov koji je pisao na kutiji u kojoj je vrpca pronađena.

“Bilo da je nastao u doba Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca ili Kraljevine Jugoslavije, vrijednost filma Sarajevo 1920 je neosporiva. S jedne strane radi se o važnom historijskom zapisu, s druge o bitnom filmskom dokumentu, umjetnički uspjelom ostvarenju u kojem su autori pokazali puno zanatske vještine, dobar osjećaj za dramaturgiju, tempo i kompoziciju kadra […] Danas, u vrijeme divlje urbanizacije i neplanske gradnje, Sarajevo 1920 je vrijedan podsjetnik o važnosti očuvanja naše kulturno-istorijske baštine i prirodnih ljepota, ali i filmske građe”, zapisao je o filmu dramaturg Dario Bevanda.

“Ako vas zanima kako je Sarajevo izgledalo prije stotinu godina, imate jedinstvenu priliku prošetati njegovim ulicama i osjetiti atmosferu”, poručuje koordinatorica programa Asja Krsmanović.

Film Sarajevo 1920 na platformi je dostupan od 1. ožujka, a besplatno se može pogledati tijekom čitavog mjeseca.

Tekst je objavljen u okviru projekta Kinemaskop i uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano