Destigmatizacija seksualnosti na filmu

Program inauguralnog Cherry Pop Film Festivala istražuje seksualnost i rodne identitete te njihovu prepletenost s društvenim normama, digitalnim svijetom i nasiljem.

pripremio:
Lujo Parežanin
payboy_mees_peijnenburg_630

Payboy, r.: Mees Peijnenburg

Pripremio: Lujo Parežanin

Inauguralno izdanje Cherry Pop Film Festivala, posvećenog filmskom istraživanju ljudske seksualnosti, održat će se od 2. do 4. lipnja u zagrebačkoj Uraniji te u online formatu.

Kako je navedeno u najavi, naslovna fraza u engleskom jeziku označava gubitak nevinosti, a u kontekstu festivala upućuje na njegove glavne ciljeve: “istraživanje, promicanje te destigmatizaciju ljudske seksualnosti kao i na stupanje mladih autora/ica u svijet filma”.

Internacionalni program okuplja 22 kratkometražna filma iz 16 zemalja, u kojima autori_ce “istražuju seksualnost i rodne identitete, kao i njihovu isprepletenost s društvenim normama, digitalnim svijetom i nasiljem”.

Direktor festivala Matej Beluhan istaknuo je u najavi kako je “u vremenima kada se pravo na izbor i vlastito samoodređenje i dalje negiraju ili su pod konstantnim pritiscima važno poticati otvoreni dijalog o različitim tipovima iskustava i identiteta, a upravo je seksualnost polje u kojem se ta pluralnost najbolje zrcali. Film je idealan medij za istraživanje tog intimnog i partikularnog, a istovremeno toliko univerzalnog ljudskog iskustva. Izabranim programom festival nastoji dati prostora čitavoj plejadi potreba i izričaja unutar sfere seksualnosti.”

U fokusu popratnog programa pod nazivom Cherry Picking bit će japanska kinematografija, odnosno filmovi Kenjija Mizoguchija, te dokumentarni film The Pleasure of Rope osvajača BAFTA-e Boba Bentleyja, posvećen kinbakuu, japanskoj praksi koja se smatra pretečom BDSM kulture. Također će se u klubu MaMa održati predavanje Tanje Vrvilo o Mizoguchijevom opusu te Krešimira Košutića o preobrazbama rodnih uloga u Hollywoodu. U Uraniji će se održati i masterclass Sanje Drakulić o umrežavanju u filmskoj industriji.

Konačno, u sklopu studentskog programa, tematski nevezanog za fokus festivala, najmlađe generacije filmaša iz država regije će predstaviti svoja najnovija i najbolja kratkometražna ostvarenja.

O najboljim filmovima međunarodnog programa odlučivat će žiri u sastavu Lana Barić, Sonja Tarokić i Boris Bakal, dok će nagrade studentskog programa dodijeliti žiri u sastavu Tajana Bakota, Dina Pokrajac i Dalija Dozet.

Tekst je objavljen u okviru projekta Kinemaskop i uz podršku Hrvatskog audiovizualnog centra.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano