Obnavljanje fragmentiranih povijesti

U četirima nezavisnim prostorima suvremene umjetnosti u Grazu bit će otvorene izložbe koje propituju upisivanje kulturnog i političkog identiteta u proizvodnju umjetnosti.

sept18_smrk_630

CMRK je mreža četiriju nezavisnih institucija za suvremenu umjetnost smještenih u Grazu: Camera Austria, Künstlerhaus KM, < rotor > i Grazer Kunstverein.

U nedjelju, 22. rujna, u prostoru Camera Austria bit će otvorena izložba Neočekivani susreti (Unexpected Encounters) na kojoj će se predstaviti, među ostalima, Ivan Moudov u suradnji s Nemanjom Cvijanovićem, Kontekst kolektiv u suradnji s Ninom Höchtl, KURS, Bojana Piškur i Ðorđe Balmazović (REC / Škart).

Moraju li se umjetnici, kulturne inicijative i institucije automatski definirati prema društvenim konfliktima i prevratima koji su na snazi u zemljama iz kojih dolaze, ili je takva pretpostavka sama po sebi nasilno upisivanje kulturnog i političkog identiteta?

Projekt Neočekivani susreti ima otvoren početak jer će samo one teme koje će pojedini kolektivi istraživati na licu mjesta, u prostoru galerije i tijekom trajanja izložbe, dobiti svoj vizualni izraz. Projekt ne smjera autentičnosti već otvaranju debate prepune neočekivanih preklapanja ideja i koncepata koji će nadići pripisane antagonizme političke, vjerske, kulturne i etničke prirode.

Krajem sedamdesetih godina prošloga stoljeća, Raša Todosijević izveo je seriju performansa ponavljanjem pitanja Što je umjetnost?. Taj je čin protumačen ne samo kao partikularna snažna repriza vječnoga diskursa već i kao kritika uvjeta komunističkog društva toga vremena.

U prostoru za umjetnost i medije Künstlerhaus KM, bit će otvorena izložba Što je umjetnost? Obnavljanje fragmentiranih povijesti (Was ist Kunst? Resuming Fragmented Histories) na kojoj je postavljeno pitanje uzeto kao početak situacijske analize koja će demonstrirati pozicije povijesne jugoslavenske avangarde, od grupe OHO do kolektiva IRWIN, i koja će promotriti kako je u međuvremenu radikalna promjena teritorijalnih i kulturnih odnosa utjecala na proizvodnju umjetnosti.

Na izložbi sudjeluju, između ostalih, Sanja Iveković, Adela Jušić i Lana Čmajčanin, Šejla Kamerić, Luiza Margan, Tanja Ostojić, Renata Poljak i Marta Popivoda.

Istoga dana bit će otvorena izložba Mjere spašavanja svijeta, treći dio (Measures of Saving the World _ Part 3) u prostoru < rotor > te izložbe Douga Ashforda, Trishe Brown, Germaine Kruip i Sarah Browne u Grazer Kunstverein.

Sve izložbe producira steirischer herbst festival.

M.M. / e-flux / Fotografija: KURS, mural (detalj), Maribor, 2012.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano