Arhivi i kustoska praksa

Zagrebački MSU poziva sve zainteresirane na besplatno predavanje i radionicu američke kustosice Kathy Rae Huffman.

 

kathy_rae_huffman_630

U Muzeju suvremene umjetnosti u srijedu 5.rujna i u četvrtak 6.rujna bit će održano predavanje i radionica Arhivi i kustoska praksa nezavisne kustosice Kathy Rae Huffman.

Kroz predavanje Arhiv i kustoska praksa Kathy Rae Huffman predstavit će pregled arhiva, izbore onih korisnih za kustoske prakse i pojasniti kako pristup arhivima može formirati vrijednu informaciju i olakšati rad kustosa, propitujući sadržaj koji je materijalno prisutan i vidljiv, ali čiji je rok istekao i ne pripada sadašnjem trenutku. Osvrnut će se i na pitanja privatnosti i zaštite podataka, odnosno pitanja autorizacije u odnosu na onog tko kontrolira arhivsku građu, te u kojem je trenutku i na kojim pretpostavkama ta povijesna prevlast uspostavljena. Ujedno, prezentirat će i ključne pristupe u razumijevanju moći pohranjene u arhivima, kroz studije, polemike i primjere poput izložbi kustosa Charlesa Merewethera i Okwui Enwezora, tekstove Jacquesa Derridae i Borisa Groysa, povjesničara umjetnosti Benjamina Buchloha i teoretičarke kulture Gayatri Chakravorty Spivak.

Radionica Arhiv i kustoska praksa ima za cilj dotaknuti više praktične aspekte “Arhiva”- dostupnost, lokacije, pravila i regulacije, arhivare, itd. Razlike između arhiva, baza podataka, biblioteka i specijalnih kolekcija biti će u fokusu razmatranja uz neke primjere iz prakse koji će biti detaljno istraženi, kao i mogućnost individualnog rada ili rada u malim grupama s konkretnim primjerima iz hrvatskih kustoskih praksi. Kao dodatne teme interesa, a ovisno o dinamici sudionika dotaknut će se i teme kreiranja arhiva, razmatranja korisničkih pristupa te vremena korištenja.

Predavanje je zakazano za 5. rujna u 18 sati, a radionica će biti održana idući dan od 11 do 16 i 30 sati u prostoru Školice zagrebačkog Muzeja suvremene umjetnosti.

Kathy Rae Huffman, nezavisna je kustosica koja živi i radi na relaciji Los Angeles – Berlin, i već je dugi niz godina upoznata s hrvatskom umjetničkom scenom koju i aktivno predstavlja u različitim kontekstima uključujući i nedavno održanu izložbu Exchange and Evolution: Worldwide Video Long Beach 1974-1999, Pacific Standard Time (2011-2012), za potrebe koje je surađivala s Getty Research Institute. Bila je kustos i koordinator izložbe Transitland: Video art from CEE 1980-2009, projekt arhiviranja realiziran kao kolaborativno istraživanje u suradnji s InterSpace Association iz Bugarske. Trenutno radi na istraživanju i uspostavljanju arhive radova umjetnice Nan Hoover. Svoja istraživanja fokusira na temu povijesti i razvoja medijske umjetnosti, televizije kao umjetničkog medija, i interneta. Njezin interes usmjeren je na umjetnice čiji pionirski rad je zastupljen u digitalnoj i analognoj tehnologiji 

Zainteresirane se mogu prijaviti na radionicu do utorka 4.rujna putem ove email adrese.

Izvor: MSU / Foto: kerstin-hehmann.de

Objavljeno
Objavljeno

Povezano