Umjetnost kritike u doba interneta

Na međunarodnom skupu u organizaciji udruga Kurziv i Kulturtreger, 25. i 26. studenog, gostuju Ariane Mayer, Lanval Monrouzeau, Nataša Govedić i Anja Seeliger.

kriticar_630

Umjetnost kritike/ The Art of Criticism međunarodni je skup koji će pokušati istražiti kako je promjena medijskog okoliša utjecala na umjetničku kritiku tradicionalno povezanu s profesionalnim autoritetom kritičara.

Pojava interneta i digitalnih uređaja imala je vidljiv utjecaj na umjetničku produkciju kao i na njezine forme. Svjedoci smo kolektivnog pisanja knjiga na internetu, sms romana i poezije, digitalne umjetnosti, korištenja internetskog sadržaja kao umjetničkog materijala i slično. Ovaj fenomen opisuje se i teorijski promišlja već više od deset godina.

Međutim, postoji jedan aspekt kulturne odnosno umjetničke produkcije koji još uvijek nije došao u fokus kritičke analize kad su u pitanju novi medijski formati. To je polje umjetničke kritike koja se tradicionalno objavljivala u novinama i časopisima. Kriza tiskanih medija u posljednjih nekoliko godina izmijenila je tradicionalni status umjetničke i književne kritike u njima. Iako je manje kritika u tiskanim medijima, sad se može naći cijeli niz izvora na internetu na kojima se može čitati o knjigama, predstavama i izložbama.

Ovaj prijelaz na internet utjecao je i na formate u kojima se kritika pojavljuje, pa su kritike na internetu kraće i prilagođene ekranu, a često se objavljuju u video ili audio formatu. S druge strane demokratizacija medija rezultirala je većim pristupom neprofesionalaca u polje kritike. Tako možemo naći kritiku na osobnim blogovima, etablirani mediji poput Guardiana i Die Zeita objavljuju kritike čitatelja, a možemo naći i cijele čitateljske zajednice koje razmjenjuju kritike na specijaliziranim društvenim mrežama poput Goodreadsa.

Program prvog dana skupa bit će održan u ponedjeljak, 25. studenog, u Goethe institutu. Na njemu će sudjelovati Ariane Mayer i Lanval Monrouzeau, znanstvenici s Instituta za istraživanje i inovaciju Centra Pomopidou u Parizu koji razvijaju projekt Digital Studies namijenjen povezivanju istraživača digitalnih tehnologija iz različitih zemalja, potom Nataša Govedić, teatrologinja, kazališna i filmska kritičarka, urednica Zareza, predavačica na Akademiji dramskih umjetnosti te autorica više knjiga, te Anja Seeliger, novinarka koja je godinama radila za njemačka časopise te je 2000. godine s Thierryem Chervelom osnovala Perlentaucher, najčitaniji njemački kulturni časopis na internetu. 

Cjelovit program prvoga dana pronađite ovdje.

Drugog dana skupa, 26. studenog u klubu Booksa, bit će održana promocija hrvatskog izdanja knjiga poznatog francuskog kustosa, teoretičara umjetnosti i ravnatelja École Nationale Supérieure des Beaux-Arts u Parizu Nicolasa Bourriauda, Relacijska estetika i Postprodukcija u izdanju Muzeja suvremene umjetnosti u Zagrebu. Obje je knjige prevela Nataša Medved, a o njima će na promociji govoriti urednica Leila Topić, povjesničar umjetnosti Klaudio Štefančić te umjetnica Božena Končić Badurina.

Ovdje pronađite program drugoga dana skupa.

Sva su predavanja na engleskom jeziku. Za vizualni identitet zaslužan je Mario UdženijaSkup Umjetnost kritike/ The Art of Criticism organiziraju udruge Kurziv (Kulturpunkt.hr) i Kulturtreger (booksa.hr) u suradnji s Francuskim institutom i Goethe institutom iz Zagreba te uz podršku Ministarstva kulture i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport. 

Fotografija: Karyn Christner

Objavljeno
Objavljeno

Povezano