Protiv neutralnosti

U izdanju Alternativne kulturne organizacije AKO izlazi besplatni elektronički časopis Margina.

margina_1_630

Časopis Margina obrađuje široki spektar tema iz područja sociologije, povijesti, filozofije, historiografije, politike i subkulturnih praksi, a izdaje ga novosadska Alternativna kulturna organizacija AKO koja djeluje u sklopu Centra za socijalna istraživanja. Centar za socijalna istraživanja predstavlja interdisciplinarnu internetsku platformu koja promovira koncept kritičkih društvenih istraživanja i zamišljena je kao forum koji potiče diskusiju, razmjenu ideja i informacija, ali prije svega povezivanje istraživača raznih područja društva i s različitih geografskih prostranstava.

“Pred vama se nalazi prvi broj publikacije vrlo slikovitog i svesno sugestivnog imena koje za zadatak ima da oslika socijalni status i svetonazorsku poziciju koja je uzeta za polaznu. Temeljni princip koji se nameće jeste odbacivanje ‘vrednosno neutralnog’ pristupa, kako u nauci, tako i u novinarstvu. Vrednosna neutralnost u ovim oblastima ljudskog duha zapravo znači odsustvo želje za kritičkim preispitivanjem i dovođenjem u pitanje onih vrednosti i normi na kojima jedno društvo počiva. Vrednosna neutralnost u nauci i novinarstvu podrazumeva podršku očuvanju statusa quo u društvu i ideologiziranim ‘oblastima duha’ koje ono proizvodi. Namera i želja autora koji stoje iza ovog časopisa upravo je suprotna. Kroz ovaj časopis želimo da otvorimo prostor za preispitivanje i kritičko sagledavanje vrednosti i normi na kojima počiva naše društvo, ali i svet u globalu. Pri tom smatramo da je jedina konstruktivna kritika vladajuće ideologije neoliberalizma moguća samo sa leve političke i svetonazorske pozicije. Kada kažemo leva pozicija, mislimo na one vrednosti koje podrazumevaju jednakost među ljudima bez obzira na njihovo poreklo i socijalni status. Takvo vrednosno usmerenje, u aktuelnoj ideološkoj slici sveta, potpuno je skrajnuto s glavnih naučnih, političkih i medijskih tokova. Stoga se ime Margina nametnulo kao logično za časopis koji svesno želi da stoji na opisanoj poziciji i vrlo slikovito prikazuje osnovno vrednosno i  ideološko usmerenje. Danas marginalizovan biva svako ko ukazuje na jačanje ekstremne desnice u uslovima svetske ekonomske krize ili na ogromne razlike u materijalnim uslovima u kojima ljudi žive, marginalizovan je svako ko pokušava kritički sagledati brojne dubioze modernog sveta. Kroz časopis, dakle, želimo da promovišemo jedan način promišljanja realnosti potpuno različit od vladajućeg, tj. oficijelnog, bez lažnih iluzija o značaju i veličini ‘poduhvata'”, stoji u uvodniku prvog broja Margine.

U ovome broju, među ostalime, možete čitati o ideji i mogućnostima ljevica na postjugoslavenskom prostoru, uznemirujućem usponu fašizma u Mađarskoj, o tome kakva bi bila Marxova analiza današnjega kapitalizma, o nepoznatoj povijesti britanske Antifašističke akcije, kao i o najvećoj antifašističkoj skupini nogometnih navijača na području bivšeg Istočnoga bloka, onoj Partizana iz Minska. 

Besplatnu elektroničku verziju časopisa možete skinuti ovdje

Izvor: AKO / CSI

Objavljeno
Objavljeno

Povezano