Taktike mikrofašizma

Članovi Pulske grupe dali su intervju Glasu Istre namijenjen objavi u subotnjem prilogu "Zoom" u sklopu teme o hrvatskom nastupu na Venecijanskom bijenalu. 

pulska_grupa_630

“No, zbog naknadnih uredničkih intervencija u sadržaj izjava, i to na mjestima kritičkih osvrta na istarsku vlast, grupa je povukla u cijelosti taj intervju nakon čega je isto iz solidarnosti učinio i selektor Tomislav Pavelić“, izvijestili su članovi Pulske grupe.

Od svog osnutka 2006. godine, Pulska grupa izrazito je kritična prema pulskoj gradskoj vlasti, često upujući na njihovo postupanje s javnim zemljištem, ali i s napuštenom vojnom infrastrukturom koja naočigled propada. 

Na portalu pogledaj.to objavljen je intervju koji je s članovima Pulske grupe napravila novinarka Petra Tomljanović. Na pitanje novinarke o prirodi odnosa s lokalnim vlastima u Puli i da li su svjesni da će “svojim nastupom u Veneciji ukazati na sve njihove kompromitirajuće postupke”, iz Pulske grupe odgovaraju da su gradske strukture svjesne što od od njih mogu očekivati: “Strukovne organizacije su im slale nebrojene dopise u vezi njihovih postupaka s državnim zemljištem, a svi rezultati naših istraživačkih radionica vojne infrastrukture Pule promovirani su na međunarodnom planu, što im daje kredibilitet kojeg vlast nije u stanju osporiti pa nas zato ne napadaju direktno. Jedino što mogu je potiskivanje, marginaliziranje, sabotiranje onog što pričamo i pišemo”, ističu u odgovoru na novinarsko pitanje i dodaju kako “lokalna vlast drži glavni medij Glas Istre u kojem serviraju njima pogodne informacije, kojima manipuliraju glasačkim tijelom. Naravno da cenzura nije specifična pulska priča, već nacionalna. U malim mjestima postoji problem monopola jer jedan jedini medij kreira javno mišljenje,  a Istra je lider po režimskom ponašanju – otkazi novinarima, 22 godine vlasti… Slika o Istri kao razvijenoj regiji  potencira se istim kanalima, dok u njoj zapravo vlada mikrofašizam”.

U spomenutom razgovoru za pogledaj.to članovi Pulske grupe kao zanimljivost ističu da su dobili čestitku “gradonačelnika Pule koji vjeruje da će dostojanstveno predstavljati Hrvatsku, što nikako neće biti dobro, ako se budemo toga držali i njegovih  pojmova dostojanstva.” Tragično je, drže u Pulskoj grupi, “da gradonačelnik šalje to pismo dva dana nakon što je izglasao projekt golfa na Muzilu od 3LHD-a, čak prije nego što ga je prezentirao javnosti! I za koju je otvoreno govorio da će za tjedan dana biti izglasana i na  Gradskom vijeću, što se i dogodilo!”

Pulska grupa je neformalna skupina arhitekata koja od 2006. godine potiče samoorganizaciju građana kao alternativu privatizaciji grada. Članovi grupe su Ivana Debeljuh, Vjekoslav Gašparović, Emil Jurcan, Iva Marčetić, Jerolim Mladinov, Marko Perčić, Sara Perović, Helena Sterpin i Edna Strenja. Rad grupe je prezentiran u Puli, Rijeci, Zagrebu, Istanbulu, San Sebastianu, Maastrichtu, Ljubljani, Milanu i Veneciji, kao i na Bijenalu mladih umjetnika Europe i Mediterana u Bariju 2008. te na Bijenalu suvremene umjetnosti u Triani 2009. godine. 2008. godine je grupa proizvela “Crveni plan Pule” kao korak u istraživanju neformalnog  urbanizma Pule. Iste godine grupa izdaje novine <> u kojima se opisuje kronologija političkih događaja vezanih uz demilitarizaciju Pulskog zaljeva, te mapu “Plan Mediterraneo” koja prikazuje projekte za obalu južne Istre, suprotne službenim planovima turističke eksploatacije. Ljeta 2009. godine grupa organizira međunarodnu konferenciju “Grad Postkapitalizma” u Puli, a jedan od rezultata tog susreta je “Pulska deklaracija”. Među posljednjim aktivnostima kojima se grupa bavi je sudjelovanje njenih članova u građanskoj inicijativi za Muzil “Volim Pulu” čiji je cilj otvaranje i korištenje bivše vojne zone Muzil u Puli. Grupa se bavi sustavnim promišljanjem i kritikom urbanističkih, arhitektonskih i prostornih planova, a na poziv selektora Tomislava Pavelića odabrana je za hrvatskog predstavnika na Vencijanskom bijenalu.

KP / Pulski.hr / Pogledaj.to


Objavljeno
Objavljeno

Povezano