Stvaranje novih prostora slobode

Interaktivna baza podataka Spacebook ne mapira samo neiskorištene javne prostore u Srbiji već spaja ljude koji se njima bave s ciljem pravičnijeg upravljanja gradskim resursima.

spacebook_screenshot_630 Spacebook / Screenshot

Piše: Matija Mrakovčić

Asocijacija Nezavisna kulturna scena Srbije (NKSS) i kolektiv Ministarstvo prostora 15. i 16. svibnja organizirali su konferenciju pod nazivom Modeli borbe – prostori (ne)mogućnosti. Na konferenciji se raspravljalo o ekonomskim modelima održivosti prostora za suvremenu umjetnost i kulturu, pravno-proceduralnim poteškoćama pri pronalaženju, dobivanju, održavanju i osvajanju prostora, kao i o mogućim programskim pravcima suradnje sudionika u više gradova u Srbiji. Konferencija je prije svega bila namijenjena akterima prethodnih i budućih borbi za autonomne prostore kulturne produkcije i društvene promjene.

Održani su paneli o praktičnim iskustvima i mogućnostima osvajanja prostora, njihove održivosti, nezavisnosti te mogućih kompromisa i “crvenih linija”. Sudjelovali su domaćini iz Magacina u Kraljevića Marka, koji odnedavno funkcionira po novom modelu koji je osmislila Asocijacija NKSS, potom aktivisti iz Društvenog centra u Novom Sadu, Kulturnog centra Grad u Beogradu, Force iz Požege i nedavno otvorenog Egzoprostora iz Vinče, Ogradne galerije iz Valjeva, Patosa iz Smedereva, Savremene umetnosti iz Kragujevca, Matrijaršije iz Beograda, kuda.org iz Novog Sada, Zadruge Oktobar, Inex Filma iz Beograda, Omladinskog centra CK13 iz Novog Sada, Zadrugarice iz Niša i Novog bioskopa Zvezda.

Izvještaj s konferencije potražite na stranicama portala SEEcult.org, a regionalni nastavak najavljen je za listopad ove godine.

Između ostalog, na konferenciji je predstavljen portal Spacebook koji je pokrenulo Ministarstvo prostora. Radi se o online bazi podataka namijenjenoj mapiranju prostornih potencijala Srbije, prepoznavanju ruiniranih, neadekvatno ili nedovoljno iskorištenih javnih prostora, nekorištenih vojnih objekata, napuštenih urbanih struktura kao što su industrijski kompleksi, skladišta, poslovni i drugi objekti, poslovni prostori u vlasništvu lokalnih samouprava i svih drugih prostora koji bi mogli biti iskorišteni za kulturnu i umjetničku produkciju, formiranje društvenih centara i slično.

Krajem 2013. godine, Ministarstvo je izdalo Mapu akcije s oko stotinjak inicijativa u preko četrdeset općina u Srbiji koje aktivno djeluju u domeni prostornog razvoja lokalne sredine u posljednje tri godine. Nakon toga, napravljena je analiza pravnog okvira koji može dovesti do ustupanja prostora, a koja je pokazala da zakonodavni okvir ne definira i ne prepoznaje javni interes koji se tiče korištenja javne svojine te dopušta da se ona koristi na netransparentan način, temeljen, prije svega, na komercijalnom interesu.

Centralno mjesto Spacebook-a zauzima mapa s filterima za pretragu, na kojoj korisnici mogu pronaći ili unijeti prostor koji smatraju zanimljivim svojoj ili nekoj drugoj organizaciji. Potrebno je unijeti ime prostora, adresu, veličinu, fotografiju, ali i informacije o stanju, korištenju i vlasništvu prostora. Proces pribavljanja tih informacija, posebno o vlasništvu, može biti jako dugačak te su spomenute informacije veoma važne za nove grupe koje tek iniciraju ulazak u neki novi prostor. Jedna je od bitnih informacija i nemogućnost osposobljavanja prostora za rad, zbog funkcionalnosti, protivljenja vlasnika i slično. Jedan od važnijih dijelova baze su i “potrebe” koje imaju opciju unošenja radijusa u kojem bi korisniku odgovarao prostor, a sam portal prepoznaje potencijalno zanimljive prostore za tu potrebu. 

Cilj je pokretanja portala da svaka nova inicijativa ne počinje od nule, već da trud prethodnih bude zabilježen i prenesen. Namjera nije samo mapirati prostore već spojiti ljude koji bi se njima bavili. Prostor je povod, a cilj je ostvarivanje pravičnijeg upravljanja gradskim resursima. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano