Nekadašnji optimizam, današnje beznađe

U izdanju URK-a i Močvare te izdavačke kuće UPI2M BOOKS na hrvatskom se tržištu nedavno pojavila knjiga stripova Mister Morgen Igora Hofbauera.

piše:
Vatroslav Miloš
igor_hofbauer_630FOTO: Roland Rostoha

Piše: Vatroslav Miloš

Zagrebački autor Igor Hofbauer svoju specifičnu estetiku gradi negdje na razmeđi povijesnog njemačkog ekspresionizma i američkih znanstveno-fantastičkih žurnala, stripova i plakata iz 1950-ih godina prošlog stoljeća, a rad mu je rasprostranjen kroz više medija.

Lokalno ga se najviše možda veže uz vizualni identitet zagrebačkog nezavisnog kluba Močvara, ali i kao scenografa za nedavno ugašenu HRT-ovu emisiju za djecu i mlade Briljanteen. Istovremeno, za koprivnički Šareni dućan radi naslovnice za nova izdanja Kafke, Cortázara i Orwella, potom ilustrira naslovnice za albume grupa Blurt, Metz, Figli Di Madre Ignota, Heavy Trash te, recentno, za kanadsku grupu Billy Talent, a plakati su mu se našli i u knjizi Art of Modern Rock: The Poster Explosion Paula Grushkina i Dennisa Kinga.  

Kao autor stripa prve je radove objavljivao u časopisu kolektiva Komikaze, a 2007. objavio je i samostalnu knjigu stripova naslovljenu Prison Stories

“Mister Morgen je kompilacija trinaest priča koje su nastajale u razdoblju od deset godina. Taj niz priča u početku nije bio povezan te se tek s vremenom pokazalo da ih, osim mračne atmosfere, povezuje ambijent bezličnih predgrađa. Kao inspiracija za strip poslužile su crtice iz Igorovog života u Novom Zagrebu, Novom Beogradu i ljubljanskoj Šiški. U pričama se isprepliću sudbine raznih likova uronjenih u gradske okoliše, a naslov stripa, Mister Morgen, inspiriran je poznatim evergreenom Ive Robića s kraja 1950-ih. Naslov je odabran radi snažnog kontrasta osjećaja optimizma i bezbrižnosti koje je ta pjesma pobuđivala nekad, i današnjeg prevladavajućeg osjećaja beznađa”, ističe se u uredničkom uvodniku stripu.

Mister Morgen je, ističu izdavači, originalno objavljen početkom travnja 2016. u izdanju renomirane francuske izdavačke kuće L’Association, dok se početkom 2017. očekuje i objavljivanje knjige za američko tržište, u izdanju izdavačke kuće Conundrum Press i u prijevodu Nine Bunjevac

Objavljeno
Objavljeno

Povezano