Sloboda narodu!

Festival Željezara posvećen je radniku, radničkom samoorganiziranju, društvenom angažmanu, DIY filozofiji i konceptu solidarnosti kao krovnom terminu koji povezuje sve segmente festivala.

sisak_crtalic_630 Marijan Crtalić, Leksikon YU mitologije

Piše: Matija Mrakovčić

Press konferenciju u net.kulturnom klubu Mama otvorio je Marijan Crtalić pitanjem tko je od prisutnih bio primljen u pionire – od prisutnih novinara, svega je dvoje ljudi podiglo ruku. Nakon toga, Crtalić je izrecitirao pionirsku zakletvu i nakon zaziva Smrt fašizmu u prostoriji je nastao muk. Tek se pokoji slabi glas čuo: Sloboda narodu. O kakvom se narodu i čijoj slobodi ovdje radi, razjašnjeno je tijekom konferencije. Festival Željezara posvećen je radniku, radničkom samoorganiziranju, društvenom angažmanu, DIY filozofiji i konceptu solidarnosti kao krovnom terminu koji povezuje sve segmente festivala: umjetnički, aktivistički i glazbeni. 

Ideja revitalizacije Siska i pripadajuće mu Željezare nastala je 2007. kada je Marijan Crtalić započeo projekt Nevidljivi Sisak, koji je nakon nekoliko sukoba s tada vladajućom osovinom HDZ-HSP formalno završio tužbom koju je Grad usmjerio na samog Crtalića. Festival se bazira na temeljima koje su poznavali i radnici u Željezari, organizirani u udruženi rad, a koji su organizirali umjetničke kolonije. Željezara Sisak bila je fenomen zbog suradnje radnika i umjetnika, te, riječima Lele Vujanić, izvršne direktorice festivala, zbog potpune brige o životu radnika koji u tvornici ne samo da rade i zarađuju za život nego i ostvaruju sve svoje potrebe. Crtalić je istaknuo da je Željezara prvi festival takve vrste u Sisku koji je okupio lokalne i nacionalne nezavisne udruge i pojedince te gradske institucije.

Vujanić je u aktivističkom dijelu najavila konferenciju o samoorganiziranju koja će uključiti tribine, predavanja te šetnje u Željezari i na Lenjinovu trgu u Capragu u suradnji s Mladim antifašistkinjama Zagreba, navijačkom skupinom White Angels, Savezom udruga Klubtura, udrugom Kontraakcija, Bazom za radničku inicijativu i demokratizaciju (BRID), Pravom na grad, lokalnim sisačkim udrugama i drugim, i za koje se nada da će biti motor daljnjeg razvoja grada. Naime, tribine i predavanja trebali bi se nastaviti odvijati tijekom cijele godine u Sisku te bi sljedeći festival trebao biti prezentacijskog formata. Vujanić je rekla da se kulturu koju je proizvodila Željezara može slobodno nazvati zaokruženom kulturnom politikom.

Nenad Borović, organizator glazbenog dijela, predstavio je bendove koji će nastupiti na festivalu kao sastave koji “svjesno preživljavaju tranzicijski period posljednjih dvadeset i pet godina” te kao sastave koje povezuje jedinstvena filozofija do-it-yourself principa. Nastupit će, među ostalima, sisački The Bambi Molesters, jedan od najistaknutijih bendova nove beogradske rock scene Repetitor, domaći subreaggae bend Antenat, pisac, glumac i anti-kantautor Damir Avdić, skupine Seven That Spells, ABOP i Punčke. Glazbeni dio trajat će od pet popodne do osam ujutro, a noćni program preuzimaju sisački dj i live act kolektivi, specifični po elektroničkom industrial izričaju. Ulaznica za glazbeni dio festivala iznosit će 50 kuna, a dnevna ulaznica 30. Svi su ostali sadržaji besplatni.

O svojoj motivaciji za sudjelovanje na festivalu govorili su Boris Cvjetanović, Niko Potočnjak, Siniša Labrović te Hrvoje Jurić koji je istaknuo da se svi uključeni u festival bave istom stvari, no u drugačijim formama, istaknuvši solidarnost kao koncept koji sve povezuje. Organizator je festivala udruga Pressing — Centar za istraživanje i razvoj medija, u partnerstvu sa Žednim uhom d.o.o. i Koordinacijom udruga mladih Siska (KUMS) uz podršku civilnih inicijativa iz Siska, Zagreba i ostatka Hrvatske. 

Objavljeno
Objavljeno

Povezano