Repriza

Čini se da će i HTV3 nastaviti s poznatom retorikom nacionalne televizijske kuće.

HTV3_sporazum_potpisivanje_630

U petak 30. ožujka, na Prisavlju je potpisan najavljivani Sporazum o suradnji u osmišljavanju programa i proizvodnji programskih sadržaja za Treći program Hrvatske televizije (HTV3), što znači da pretplatnici javnog servisa do kraja godine u ponudi mogu očekivati novi kanal posvećen kulturi, znanosti i obrazovanju. Sporazum je potpisao predsjednik uprave nacionalne radiotelevizije Josip Popovac zajedno s predstavnicima ukupno 14 institucija i strukovnih udruga. Kako je istaknuto nakon svečanog potpisivanja, “novi televizijski program osniva se kako bi se očuvala i promicala hrvatska umjetnost, kultura i kulturna baština, ali i kako bi se ojačao utjecaj javnosti na program HRT-a”. 

“U osmišljavanju sadržaja za novi kanal, koji prema privremenome ugovoru s Vladom HRT treba pokrenuti tijekom 2012. godine, s javnim servisom surađivat će Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti,  Sveučilište u Zagrebu, Matica Hrvatska, Društvo hrvatskih književnika, Institut hrvatske glazbe. Među institucijama su i Hrvatsko narodno kazalište u Zagrebu, Udruženje hrvatskih arhitekata, Hrvatsko društvo dramskih umjetnika, Hrvatsko društvo likovnih umjetnika, Hrvatska udruga likovnih umjetnika primijenjenih umjetnosti, Hrvatsko društvo kazališnih kritičara, Društvo hrvatskih književnih prevodilaca, Knjižni blok – inicijativa za knjigu i Kazališni epicentar”, u vijesti o potpisivanju sporazuma, prenosi HRT. 

Kao što smo već ranije pisali, s osnivanjem novog programa posvećenog kulturi, znanosti i obrazovanju krenulo se u veljači, kada su predstavnici Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, Sveučilišta u Zagrebu, Matice Hrvatske, Društva hrvatskih književnika, Instituta hrvatske glazbe te Koordinacije za medije hrvatskog društva producenata i društva hrvatskih filmskih redatelja s upravom HRT-a potpisali Pismo namjere o suradnji u osmišljavanju i proizvodnji televizijskih sadržaja. Kako je tada rečeno, tom su gestom institucije izvršile pritisak na HRT i otvorile mogućnost da novi nacionalni televizijski kanal bude u potpunosti posvećen kulturi, znanosti i obrazovanju. 

Po pokretanju inicijative, mogle su se čuti mnoge kritike, između ostalog i one da projektu treba pristupiti krajnje oprezno kako se ne bi dogodilo da sva kultura i znanost ne preseli isključivo na HTV3 te da novi kanal treba biti otvoren za sve vidove kulture, a ne samo one s nacionalnim predznakom i u produkciji velikih institucija. Čini se da su se potpisnici u Sporazumu potrudili uvažiti prvu kritiku, uvrstivši u ovaj dokument članak 5. u kojem stoji kako “pokretanje HTV3 ni na koji način ne smije dovesti do zanemarivanja kulturnih, umjetničkih, znanstvenih i obrazovnih sadržaja na prva dva programa HTV-a”. Što se tiče zabrinutosti u vidu programskog sadržaja, potpisnici o tom pitanju najavljuju javnu raspravu, no ako je suditi po komentarima predstavnika institucija i udruga, kao i simptomatično izdvojenim paragrafima pri nabrajanju udruga potpisnica, novi kanal preferirat će teme od nacionalnog značaja. 

P. N. / HRT / Foto: tportal.hr

 
Objavljeno
Objavljeno

Povezano