Proučavanje Golog Brda

Studio 6 u ljubljanskoj Galeriji Vžigalica istražuje alternativne mogućnosti kustoskog i umjetničkog djelovanja.

golo_brdo_480

U sklopu programa ljubljanskog Studija 6, kustosice Saša Nabergoj i Sonja Zavrtanik, u Galeriji Vžigalica, organiziraju izložbu dvaju artist-run prostora iz Hrvatske i Slovenije. U ovom projektu istraživanja alternativne umjetničke i kustoske suradnje sudjeluju Conceptual Art Center (CAC) iz Bukovja i Studio Golo Brdo iz Rovinjskog Sela.

Studio 6 su 2004. godine osnovale Barbara Borčić i Saša Nabergoj te ga smjestile u Projektnu sobu Zavoda SCCA – Ljubljana. Želeći pokazati cjelovitost umjetničkog konteksta, Borčić i Nabergoj odmaknule su se od promatranje pojedinih umjetničkih djela i okrenule razgovorima o referentnim knjigama, nesvršenim projektima i idejama koje se čine kao da su ušle u slijepu ulicu. Zanimajući se za isprepletenost pojedinaca u svijetu umjetnosti, u Studiju 6 su pokušali ispitati potencijale primijećenih veza te kroz formu otvorenih razgovora umjetnika, kustosa i ostalih aktera na umjetničkoj sceni, otvorili pogled prema procesima koji dovode do nastanka izložbe ili samog djela. 

Sustavno kreirajući trenutke susreta i razgovora, u Studiju 6 su kroz teoriju i praksu pokušali intervenirati na raznim nivoima djelovanja i sudjelovanja u svijetu umjetnosti. Prve godine su uspostavili peteročlanu ekipu kustosa  (Božidar Zrinski, Bojana Piškur, Iztok Hotko, Alenka Gregorič i Saša Nabergoj) koji su u značenjski i fizički zbijenoj Projektnoj sobi SCCA – Ljubljana, sa svakim pozvanim umjetnikom blisko sudjelovali u pripremi izložbe. Posljednjih godina, naglasak rada Studia 6 bio je na razgovoru i diskurzivnim događanjima koji prate izložbu ili prostorno specifičnu intervenciju. Kao sudionike su nastojali angažirati kustose, koji svojim načinom djelovanja uspostavljaju zanimljive modele i otvaraju ključna pitanja. To su prvenstveno Petro Kapš i Božidar Zrinski koji su se u svom radu problematizirali moć kustosa i naručenih radova, ali i Jurij Krpan, Nevenka Šivavec i Andrej Medved, koji u vlastiti modus operandi uključuju temeljito i kontinuirano promatranje i (su)razvoj umjetničke prakse pojedinog umjetnika.

Studio 6 sada napušta svoj prostor Projektne sobe u SCCA Ljubljana, na čije ime i nastanak je utjecao specifičnošću svoga rada, i gostuje u izložbenom prostoru Galerije Vžigalica. Prilika je to za moguću refleksiju dosadašnjeg rada, prije svega na razini iskušavanja različitih formata djelovanja. Ovo je pokušaj da se u novonastaloj situaciji, prikazivanjem alternativnih načina djelovanja i sudjelovanja u umjetnosti, stvori kompleksan prostor suradnje i kontekstualizacije kustoske i umjetničke prakse te njene recepcije. Na sudjelovanje su pozvali dva artists-run prostora, koji svojim načinom djelovanja potiču šire razmišljanje o načinima i uvjetima izlaganja umjetničkog djela. Ne zanimajući se za spektakl, već dugoročno djelovanje unutar lokalnog konteksta, Studio 6 je posegnu prema CAC – Conceptual Art Centeru iz slovenskog Bukovja i Studiu Golo Brdo čije inspirativno i konstruktivno djelovanje prati već duži period.

Prilog proučavanju Studija Golo Brdo oblikovali su Tomislav Barjanović, Saša Nadergoj i Sonja Zavrtanik, dok se sudjelovanje CAC – Bukovje temelji na suradnji Nine Slejko i Connyja Blooma, voditelja Centra. Na izložbi u Galeriji Vžigalica sudjelovat će Nemanja Cvijanović, IRWIN, Dalibor Martinis, Vlado Martek i Goran Petercol, petero umjetnika iz proteklog programa Studija Golo Brdo. Svaki od njih pozvan je priložiti rad po vlastitom izboru, uz uvjet da je rad recentniji i produkcijski skroman, što je ujedno i koncept pri izradi programa Studija Golo Brdo. CAC Bukovje će u sklopu ove izložbe, po prvi puta u Ljubljani predstaviti svoju malenu, ali iznimnu umjetničku zbirku. Zbirku su sakupili voditelji Nina Slejko i Conny Bloom po principu alternativne ekonomije i razmjene umjetničkih djela. Tako će na izložbi biti prikazani radovi Rasmusa Albertsena, Bababa International, Donalda Baechlera, Connya Blooma, Heatha Buntinga, Lade Darakhvelidzea, Erica Doeringera, Carla Johana Engberga, Gilberta & Georgea, IRWIN -a (Roman Uranjek), Lise Jeannin i Rolfa Schuurmansa, Serkana Özkaya, Mihe Perne, Magnusa Peterssona, Daniela Segerberga, Mladena Stropnika, Nine Slejko, Johana Wika i Leona Zuodara. Kao popratni program izložbe, zamišljena je arhivsko-dokumentarna stanica s bogatim vizualnim arhivom Studija Golo Brdo i CAC Bukovje te polica s njihovim publikacijama. 

Izložbu koja se otvara 23. studenog u možete pogledati do 11. prosinca. Detaljne informacije dostupne su na istaknutom linku

Izvor: SCCA Ljubljana
Objavljeno
Objavljeno

Povezano