Preispitati odluke

Međunarodna federacija novinara uputila je pismo podrške HND-u, u kojem poziva institucije hrvatske vlasti da zaustave nedemokratsko ušutkivanje novinara i i slobodnih medija.

piše:
Vatroslav Miloš
Jim Boumelha_0 FOTO: Tor Johnsson / Svenske Journalisten

Piše: Vatroslav Miloš

“Pišem vam u ime Međunarodne federacije novinara (IFJ) koja predstavlja 600 tisuća novinara širem svijeta kako bih hrvatskog premijera pozvao da preispita odluke svog ministra kulture Zlatka Hasanbegovića, odnosno njegovu medijsku politiku u sklopu koje je najavio odustajanje od potpora za neprofitne medije. IFJ snažno vjeruje kako je izjava ministra kulture kako ‘mediji i medijska politika opterećuju rad Ministarstva kulture neprihvatljiva u pravoj demokraciji i ne može proći bez preispitivanja”, ističe u pismu Jim Boumelha, predsjednik IFJ-a.

Ovo pismo stiže tek nekoliko dana nakon što je objavljen 25. izvještaj o ubijenim novinarima i medijskim radnicima, kojega je Boumelha 5. veljače predstavio na UNESCO-ovoj konferenciji posvećenoj sigurnosti medijskih profesionalaca. IFJ je najveća svjetska strukovna i sindikalna novinarska organizacija s preko 600 tisuća članova u preko stotinu zemalja, a radi na razvoju solidarnosti, socijalne pravde, radničkih prava, demokracije, ljudskih prava i borbe protiv siromaštva i korupcije. 

“Pridružujemo se naporima svojih hrvatskih kolega u osudi ministrove najave da će odustati od državnih potpori za neprofitne medije, kao i raspuštanja Stručnog povjerenstva za neprofitne medije prije istjeka mandata”, nastavlja Boumelha i dodaje: “IFJ je također zabrinut zbog izjava Tomislava Kramarka, prvog potpredsjednika Vlade i predsjednika Hrvatske demokratske zajednice. Također, izjava  parlamentoarnog zastupnika i člana vladajuće koalicije Željka Glasnovića da je ‘lustracija u medijima najvažnija jer su mediji jedina barijera istinskoj demokraciji’ problematična je za hrvatsku tranzicijsku demokraciju. IFJ podsjeća hrvatske lidere da su se neprofitni mediji u Hrvatskoj razvili kao oaza kritičkog i profesionalnog novirnarstva, fokusirajući se na teme koje drugi mediji ignoriraju te na taj način jačaju slobode i prava manjina, promoviraju demokraciju, toleranciju, multikulturalizam i pluralizam”.

Boumelha je u pismu istaknuo i kako su neprofitni mediji “danas glavni jamac instraživačkog novinarstva u Hrvatskoj, koje je gotovo u potpunosti nestalo iz srednjostrujaških medija” te da su “novinarske organizacije širom svijeta izuzetno uznemirene zbog napada članova hrvatske Vlade i predstavnika parlamentarne većine na slobodu govora, slobodno novinarstvo i medijske slobode”. 

Na kraju – u pismu naslovljenom na hrvatski parlament, predsjednika Sabora Željka Reinera, predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović i premijera Tihomira Oreškovića, potpredsjednika Vlade Božu Petrova, čelnike saborskih Odbora za informatizaciju i medije i Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Andriju Mikulića i Gordanu Rusak te ministra kulture Zlatka Hasanbegovića – podsjetio je da su “sloboda govora, sloboda medija i nezavisno novinarstvo čuvari istinske demokracije”.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano