Ograničavanje medija i protoka informacija

Pod krinkom sprječavanja panike, blokiranjem društvenih mreža Turska pokušava ograničiti širenje informacija unutar zemlje, što je vidljivo i nakon posljednjeg oružanog napada u zemlji.

piše:
Martina Domladovac
Ozgur_Elbir_Follow_630FOTO: Özgür Elbir

Piše: Martina Domladovac

Nakon još jednog oružanog napada u Turskoj u kojem je ubijen ruski veleposlanik Andrey Karlov, nastavljaju se nizati vijesti o ograničavanju medija i protoku informacija u zemlji. Turkey Blocks, organizacija za praćenje digitalne transparentnosti i cenzure, objavila je da je nakon napada zamijećeno ozbiljno usporavanje društvenih stranica kao što su Facebook, Twitter, YouTube i WhatsApp, no analiza je pokazala nešto drugačije karakteristike od prošlih gašenja koja su uslijedila nakon državnih tragedija. 

Onemogućavanje pristupa internetskim stranicama u kriznim situacijama nisu rijetkost u Turskoj. Nakon bombaškog napada u istanbulskoj zračnoj luci u lipnju, Vlada je blokirala pristup svim društvenim mrežama, kao i u vrijeme vojnog puča i uhićenja opozicijskih političara u studenom. Nakon napada zabranjeno je širenje bilo kakvih informacija o događaju kako bi se izbjegla panika, nakon čega je blokiran pristup Twitteru i Facebooku. 

Alp Toker iz Turkey Blocks organizacije tvrdi kako takva praksa uzrokuje još više nemira jer u trenucima straha ljudi ne mogu doći do informacija o obitelji i prijateljima, što uzrokuje još veću paniku. “Ovo se čini kao mjera zaštite zemljine reputacije od nečega što se smatra ‘lošim publicitetom’. Turska vlada pokušava očuvati svoju reputaciju utišavanjem medija, a kad se društvene platforme tome ne prilagode, dolazi do velikih gašenja”, ističe.

Godine 2015. Turska je ažurirala Zakon o internetu koji je ministrima omogućio zabranu internetskog sadržaja u svrhu “nacionalne sigurnosti i javnog reda”, a od 2011. godine izdano je više od 150 medijskih zabrana. Blokiranje pristupa društvenim mrežama koristi se i kako bi se ograničilo širenje određenih informacija unutar zemlje. U listopadu se tako pokušalo spriječiti širenje hakiranih podataka da je turska vladajuća stranka organizirala vlastite aktiviste (takozvanu vojsku trolova) koji su u internetskom prostoru trebali napadati kritičare Vlade. Turkey Blocks na svojim stranicama navodi kako nisu sve internetske blokade povezane s cenzurom, zbog čega oni koriste određen set mehanizama, uspoređujući ih s međunarodnim podacima, kako bi detektirali takva gašenja i otkrili njihovu prirodu.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano