O potrebitima i nepotrebnima

Sjednica saborskog Odbora za kulturu, obrazovanje i sport nije se održala zbog izostanka većine članova vladajuće koalicije, no prisustvovao joj je ministar kulture.

piše:
Antonija Letinić
foto_dario_grzelj_hina_630 FOTO: Dario Grzelj/HINA

Piše: Antonija Letinić

Nakon što je objavljena vijest o odluci ministra kulture Zlatka Hasanbegovića o prijevremenom razrješenju dužnosti članova Povjerenstva za neprofitne medije, Gordana Rusak, predsjednica Saborskog odbora za kulturu, obrazovanje i sport sazvala je izvanrednu sjednicu tog odbora. Oporba je tražila da se održi zajednička sjednica s Odborom za informiranje, informatizaciju i medije, no nije naišla na podršku predsjednika tog odbora.  

Sazvana sjednica nije se održala zbog izostanka većine članova vladajuće koalicije. Rusak je pozvala okupljene da se održi neformalna rasprava, no Nenad Stazić je ocijenio da nema smisla voditi neformalan razgovor s obzirom na to da nema mogućnosti donošenja zaključaka. “Jedino kad bi od ministra čuli ‘povlačim odluku’, kada bismo to danas čuli onda možda ne bi bilo potrebe za sazivanje sjednice. Neće se ništa dogoditi ako zajednička sjednica bude za koji dan, ali da idemo u skladu s poslovnikom i ozbiljnošću situacije i problema”, istaknuo je Stazić te se zapitao: “Zašto ne žele raditi u odborima i koliko će od plaće uplatiti u fond za nezavisne medije”. Rusak je replicirala da “od ministra ne možemo tražiti da povuče odluku”, ali da bi bilo dobro “informirati javnost i doći do konkretnih informacija, da informacije ne bi bile preko medija i da nam kaže koji su motivi za donošenje ovakve odluke. Predlažem da povučemo ideju o držanju neformalnog sastanka i da prema poslovniku članovi većinom sazovu novu sjednicu”. 

Željko Jovanović izrazio je negodovanje ponašanjem kolega koji se nisu udostojali doći čime, istaknuo je, izražavaju nepoštivanje Sabora, odbora i ministra te dodao da izražava negodovanje i zbog preotimanja odbora: “U startu se događa niz grešaka i koraka i napad na slobodu govora u ovoj konzervativnoj revoluciji. Želimo se čvrstim stavom oduprijeti tome i treba sazvati zajedničku sjednicu na kojoj ćemo se oduprijeti tim napadima na slobodu govora”. Za riječ se javila i Sabina Glasovac koja je zahvalila ministru što se nije oglušio na interes javnosti i dao mogućnost zastupnicima i zastupnicama kao i predstavnicima građana da dođu do određenih odgovora na pitanja koja su do dan danas ostala neotvorena te ga pozvala da se odazove zajedničkoj sjednici koju je kao zaključak iznijela Rusak. “Nadamo se da ćete se odazvati na sjednicu i obrazložiti odluku kojom je članove povjerenstva razriješio prije isteka mandata i na čemu se temelji ta odluka. Rekli ste da je legitimna, no danas nećemo dobiti odgovore na ta pitanja”, zaključila je Glasovac. 

Po završetku neodržane sjednice ministar Hasanbegović odgovorio je na novinarska pitanja. Tako je na pitanje je li njegova odluka zakonska i legitimna ponajprije izrazio žaljenje što se sjednica nije održala te napomenuo da je predložio održavanje neformalne rasprave za sve zainteresirane zastupnike. Istaknuo je i da je odluka zakonita jer “nije mi namjera donositi nezakonite odluke”. Na pitanje je li razočaran time što upravo zbog njegove koalicije nije održana sjednica, izjavio je da nije bio “ni s kim u dodiru”, te upozorio da se ovdje radi o svojevrsnom presedanu “jer je ovo prvi slučaj u parlamentarnoj povijesti da se raspravlja o odluci jednoga ministra iz područja koje uopće nije u djelokrugu Hrvatskoga sabora”.

Što se pak ukidanja povjerenstva tiče, Hasanbegović ističe kako ta priča ima svoju genezu još iz 2013. godine, “ono je utemeljeno u sklopu takozvane medijske politike moje predšasnice ministrice Violić. U radu toga povjerenstva i oko rada toga povjerenstva, kao što i vi svi znate, postojale su brojne kontroverze vezano uz nejasna mjerila za dodjeljivanje novčanih potpora, navode o sukobu interesa vezano uz same članove toga povjerenstva. No to nije ključno, povjerenstvo je donijelo određene odluke vezano uz dodjelu novčanih sredstava vezano za 2015. godinu, sada ulazimo u novu proračunsku godinu i brzo ću iznijeti glavna načela svoje kulturne politike vezano i za ovo područje iz koje će dodatno biti jasno da za ovim povjerenstvom više neće biti potrebe”. 

Iako je istaknuo da se ovdje “ne radi o nezadovoljstvu sastavom i članovima vijeća već isključivo o činjenici da to povjerenstvo više nema svoju svrhu”, u sljedećem je odgovoru dao naslutiti da tome ipak nije posve tako. Podsjetio je da je stajališta o tome iznosio formalno i neformalno dok još nije bio ministar, dakle i u “to vrijeme sam bio nezadovoljan sastavom i raspodjelom sredstava, no to sada nije ključna činjenica, jednostavno za proračunsku 2016. neće više postojati potreba za ovim stručnim povjerenstvom”. Ogradio se od insinuacija da su članovi povjerenstva razriješeni kako bi se imenovali neki drugi i to njihovi ideološki antipodi.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano