Kritička umjetnost u regiji

U ponedjeljak, 11. travnja u beogradskom Umetničkom centru Univerzitetske biblioteke 'Svetozar Marković' predstavljena je publikacija o kritičkoj umjetnosti u Beogradu, Ljubljani, Skoplju i

ltca_cover_500

Promocijom višejezične publikacije From Consideration to Commitment: Art in Critical Confrontation to Society (Belgrade, Ljubljana, Skopje, Zagreb: 1990-2010) u elektronskom obliku, završen je dvogodišnji regionalni projekt Let’s Talk Critic Arts (LTCA) koji je pokrenuo portal za kulturu jugoistočne Evrope SEEcult.org (Udruženje građana SEEcult.org) iz Srbije, u saradnji s portalom Artservis.org (Centar za savremenu umetnost – SCCA Ljubljana) iz Slovenije, ForumomSkopje iz Makedonije i portalom Kulturpunkt.hr (Savez udruga Klubtura i Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva) iz Hrvatske, uz podršku Evropske kulturne fondacije (ECF) i nacionalnih/lokalnih institucija i donatora.

Publikacija sagledava kritičke, istraživačke i prema suvremenom civilizacijskom trenutku orijentirane prakse suvremene likovne umjetnosti koje od 1990-ih godina do danas djeluju u kontekstu nezavisne kulturne scene, ali su prisutne i u institucionalnom okviru u Hrvatskoj, Makedoniji, Sloveniji i Srbiji.

Autori kroz 4 bloka – Sve je povezano (Hrvatska), Zatvoreni krug (Srbija), Isti prostor – drugo vrijeme (Slovenija) i Mogućnosti kritičke umjetnosti (Makedonija), iscrtavaju političke, društvene, ekonomske i kulturne promjene lokalnih konteksta. Svaki blok usmjeren je na prakse i kontekst jedne zemlje, odnosno glavnoga grada kao primarnog fokusa, a pored uvodnog članka autora bloka, donosi i razgovore sa sugovornicima (umjetnicima, teoretičarima, kustosima, organizatorima…) koji na temelju svojih iskustva, rada i znanja, doprinose bilježenju ovih umjetničkih praksi. Blokovi se bave prije svega beogradskom, ljubljanskom, skopskom i zagrebačkom scenom, u nastojanju da se, koliko je god to moguće, predstavi plodna i kreativna produkcija tih gradova, bez namjere da se stvori modernistički ujednačena zbirka tekstova.  

O suvremenoj vizualnoj umjetnosti publikacija progovara kroz radove i iskustva Igora Grubića, Sanje Iveković, Andreje Kulunčić i Darka Šimičića (Hrvatska); Stevana Vukovića, Milice Tomić, Danila Prnjata i Živka Grozdanić Gere (Srbija); Nevena Korde, Marka Peljhana, Marije Mojce Pungerčar i Maje Smrekar (Slovenija) te Bojana Ivanova, Zorana Poposkog, Mire Gakine i Žanete Vangeli (Makedonija).

Autori uključeni u nastanak publikacije – Jasna Jakšić (Hrvatska), Nebojša Vilić (Makedonija), Miha Colner i Nika Grabar (Slovenija) i Vesna Tašić (Srbija) – vodili su se različitim kriterijima pri izboru sugovornika koji su ponudili pregled razvoja discipline. Izborom 16 glasova ponuđen je mogući presijek događaja na savremenim likovnim scenama Beograda, Ljubljane, Skoplja i Zagreba od ’90-ih do danas, no zasigurno ne i jedini mogući te konačni.

Publikacija je objavljujena na lokalnim jezicima (hrvatski, makedonski, slovenski i srpski), te u engleskom prijevodu iz potrebe da se međunarodnoj publici omogući bolji uvid u suvremene umjetničke prakse postjugoslavenskih gradova.

Publikacija je dostupna u elektronskom obliku na stranicama projekta LTCA, kao svojevrsna platforma dana na raspolaganje javnosti, u želji da potakne daljnje prikupljanje i vrednovanje umjetničkog i kulturnog djelovanja u poslednjih 20 godina, kako u ova četiri grada, tako i u onima koji, na žalost, iz financijskih razloga, nisu mogli biti uključeni u projekt.

Osim na stranicama projekta LTCA, publikacija će biti dostupna u ograničenoj tiraži i na CD-u, koji će biti dostupan u galerijama i drugim izložbenim prostorima u gradovima regije.

Projekat LTCA preispitivao je od 2009. godine, kroz različite forme javnih događaja kritičke prakse kulture, umjetnosti i medija. Pored okruglih stolova i javnih intervjua, koji su održani u Beogradu, Ljubljani, Skoplju i Zagrebu, tokom trajanja projekta, objavljeni su i intervjui i tekstovi na portalima partnera u projektu.

Izvor: SEEcult.org
Objavljeno
Objavljeno

Povezano