Jasni prioriteti

Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o pitanjima prihvata visokokvalificiranih migranata s ciljem da EU "postane atraktivnije odredište za radnike s talentima i vještinama".

fibonacci_blue_630 FOTO: Fibonacci Blue

Piše: Matija Mrakovčić

Zbog tisuća migranata koji riskiraju svoje živote kako bi prešli Sredozemno more, Europska komisija je sredinom svibnja utvrdila hitne mjere radi spriječavanja daljnjih gubitaka ljudskih života. Mjere uključuju utrostručavanje kapaciteta i sredstava za operacije Triton i Poseidon agencije Frontex u 2015. i 2016. te pokretanje operacije zajedničke sigurnosne i obrambene politike u Sredozemlju s ciljem razbijanja mreža trgovaca ljudima i suzbijanja krijumčarenja ljudima.

Također, mjere su predvidjele mobilizaciju sustava za izvanredne situacije kako bi se pomoglo državama članicama koje se suočavaju s iznenadnim priljevom migranata te prijedlog sustava za preseljavanje širom EU-a kojim će se osigurati 20 000 mjesta raspoređenih u svim državama članicama. Do kraja 2015. trebalo bi donijeti prijedlog za trajni zajednički sustav EU-a za premještaj u izvanrednim situacijama zbog masivnog priljeva. U trenutačnim okolnostima Komisija smatra da samo Italija i Grčka ispunjavaju kriterije za aktiviranje tih mjera te predlaže premještanje ukupno 40 000 podnositelja zahtjeva kojima je nedvojbeno potrebna međunarodna zaštita (24 000 iz Italije i 16 000 iz Grčke). 

Talijanski premijer Matteo Renzi zaprijetio je u nedjelju “planom B” koji bi “naštetio Europi” ne dobije li Italija veću potporu Bruxellesa za zbrinjavanje migranata koji se iskrcavaju u Italiji i Grčkoj, prenosi Hina. Renzi smatra da je raspodjela samo 24 000 ljudi – provokacija, a UN-ov visoki povjerenik za ljudska prava Zeid Raiad al-Husein u ponedjeljak je ocijenio da Europska unija ima mogućnosti primiti milijun izbjeglica.

Kao “četiri stupa novog europskog migracijskog programa” određeni su smanjivanje motivacije za nezakonitu migraciju i upravljanje granicama, pri kojima je istaknuto jačanje uloge i kapaciteta Frontexa, potom osmišljavanje čvrste zajedničke politike azila (sustavna identifikacija, uzimanje otisaka prstiju, jačanje odredaba o sigurnim zemljama) te donošenje nove politike o zakonitim migracijama. Slijedom posljednjeg stupa, Europska komisija pokrenula je javno savjetovanje kako bi se sakupila mišljenja i ideje o nizu problema koji se odnose na gospodarske migracije, ali i o novom pristupu zakonitoj migraciji, te kako bi se preispitala Direktiva o plavoj karti EU-a. U savjetovanju možete sudjelovati na hrvatskom jeziku do 21. kolovoza. 

Uz sve goruće probleme s kojima se susreću migranti koji uspiju sigurno stići na privremeno odredište, poput dugačkog i neizvjesnog procesa dobivanja azila, institucionalnog rasizma, nemogućnosti zapošljavanja, medijske reprezentacije izbjeglica, nerješavanja pravnog statusa, manjkavih politika učenja jezika za strance, napuštanja zemlje bez dokumenta i nelegalnog prelaženja granica te policijske brutalnosti, Europska komisija je pokrenula javno savjetovanje o pitanjima prihvata i mobilnosti visokokvalificiranih migranata i članova njihovih obitelji s ciljem da EU “postane atraktivnije odredište za radnike s talentima i vještinama”. Prioriteti su jasni. Umjesto prava na slobodu kretanja, na mobilnost i migraciju gleda se isključivo s ekonomskog gledišta pri čemu su roba i kapital zaštićeniji od sloboda zajamčenih – ljudima.

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Demokracija bez participacije koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
Objavljeno
Objavljeno

Povezano