Ista meta, isti razmak

Što se događa u Glasu Istre, Novom listu, Glasu Slavonije i Europapress holdingu?

glas_istre_630 FOTO: Novi list

Predstečajna nagodba Europapress holdinga još čeka konačnu presudu Trgovačkog suda kada će se među većinske vlasnike upisati odvjetnik Marjan Hanžeković. “Kupio sam devedeset posto udjela koje je Hypo grupa imala u Europapress holdingu. Želim napraviti ekonomski profitabilnu i dobru tvrtku. Samo ekonomski profitabilne novine mogu biti slobodne”, rekao je Hanžeković tportalu. Prema informacijama Hrvatskog novinarskog društva, Marjan Hanžeković već je postavio dvoje svojih ljudi u upravu EPH-a, i dok se na upis novog vlasnika još čeka, u redakciji Jutarnjeg lista preraspodjeljuju se kadrovi. Tako se urednica politike Ana Plišić vratila među političke novinare, a dio urednika je maknut. Premda u impressumu nisu promijenili pozicije, Vuk Radić, urednik portala jutarnji.hr i Miran Pavić, direktor sestrinske tvrtke Europa Digital, posljednjih su mjeseci puno izravnije uključeni u kreiranje uređivačke i poslovne politike dnevnika Jutarnji list. 

Paralelno s prvim otkazima za 31 radnika dnevnika Glasa Istre, vlasnik tog dnevnika podnio je prijelog za pokretanje stečajnog postupka dnevne novine Glas Istre i poduzeća Glas Istra trgovina. Tri dana poslije, 9. svibnja, postupci su odobreni. U oba slučaja postupke predstečajne nagodbe vodit će Andrej Sablić, stečajni upravitelj iz Rijeke. Dugovi Glasa Istre novine premašili su 27 milijuna kuna, dok trgovina vjerovnicima duguje 56 milijuna kuna. U slučaju obje firme odobrena je privremena mjera deblokade računa zbog gospodarskih razloga: distribucije, isplate plaća i usluga tiskanja. 

Pismeni otkazi radnicima Glasa Iste, temeljem programa zbrinjavanja tehnološkog viška, krenuli su 6. svibnja. Otkaze su dobili novinari, grafički urednci, grafički tehničari, lektori, redaktori, web operateri, samostalni propagandisti, dizajneri, referenti za oglase, administratori i skeneristi, trenutni i bivši sindikalni povjerenici. Otkazi su uručeni i radnicama na porodiljnom dopustu ili na bolovanju radi komplikacija u trudnoći, među kojima su i samohrane majke. Podružnica Sindikata novinara Hrvatske u Glasu Istre i Hrvatski zavod za zapošljavanje poslodavca su upozorili na manjkavosti programa zbrinjavanja tehnološkog viška, no on primjedbe nije uvažio. 

Glas Istre i Novi list imaju istog vlasnika, Alberta Faggiana, te će se predstečajne nagodbe odraziti i na poslovanje riječkog dnevnika. Poduzeća grupacije ispremrežena su kreditima i međusobnim jamstvima, a neke poslovne odluke u slučaju Novog lista proučava i policija temeljem kaznene prijave sindikata. Prijedlog pokretanja predstečajne nagodbe nije pratila potrebna dokumentacija pa su poduzeća obavezna do druge polovice lipnja dostaviti i plan financijskog restrukturiranja kao i plan operativnog restrukturiranja.

U Glasu Slavonije, dva sindikata – podružnica Sindikata novinara Hrvatske i podružnica Sindikata grafičara Hrvatske – i dalje urudžbiraju zahtjeve za pregovorima o novom kolektivnom ugovoru. No, i dalje je u toj novinskoj kući na snazi Pravilnik o radu u koji su prenijete odredbe kolektivnog ugovora koji je istekao, a dogovor o novom dokumentu koji bi bipartitno regulirao prava i obveze radnika daleko je od realizacije. Istovremeno, najave restrukturiranja koje se u pravilu ostvaruju otpuštanjem radnika, sve su aktualnije. Nikakvih službenih programa ili lista tehnološkog viška nema, no Uprava Glasa Slavonije odavno je najavila kako razmišlja o smanjenju broja zaposlenih. Kalkulira se s informacijom o otpuštanju 15 do 17 medijskih radnika kako bi broj zaposlenih u tom dnevniku bio maksimalno 150. No, sindikati nemaju nikakvih službenih informacija pa se tako ne znaju konkretni razmjeri planiranog “restrukturiranja” niti posljedice koje bi iz njega mogle proizaći.

M.M. / HND
Objavljeno
Objavljeno

Povezano