Dokument nastanka nove, beskompromisne scene

Na zatvaranju ovogodišnjeg DORF-a, nagrada za razvoj scenarija glazbenog dokumentarnog filma dodijeljena je Antoneli Marušić za projekt Mogu i sama!.

zen_jantar_630

Žen, promocija albuma Jantar, FOTO: Kristijan Smok

Piše: Matija Mrakovčić

Nakon gostovanja u Cresu, Puli, Primoštenu i Ozlju, jubilarno 10. izdanje Festvala dokumentarnog rock filma – DORF završilo je u Vinkovcima. Dvodnevni program zatvaranja održan je u galeriji fotografija Meraja, uz projekcije filmova, koncert i podjelu nagrada. Žiri u sastavu Robert Bubalo, Hana Jušić i Vedran Šuvak nagradu za najbolji film dodijelio je filmu Dušana Moraveca Ne padam na koljeno (Ne grem na koleno) zbog “nepretencioznog uvida u svijet slovenske zabavne glazbe koju mediji ne pokrivaju, a publika obožava”. Nagrada je rad mladog osječkog kipara Vjekoslava Filipovića.

Klasik TV u suradnji s DORF-o već četiri godine dodjeljuje nagradu u iznosu od 10 000 kuna za razvoj scenarija glazbenog dokumentarnog filma. Nakon scenarija Brankice Drašković, Darija Bukovskog, Milice Stojanov i Dušana Majkića, ove je godine, prema odluci žirija u sastavu Ines Pletikos, Marcella Jelić i Filip Meštrović, nagrada dodijeljena Antoneli Marušić za projekt Mogu i sama!.  

Dugometražni glazbeni dokumentarni film u predviđenom trajanju od 65 minuta Mogu i sama! bavi se nastankom i afirmacijom nove, ženske i nezavisne kantautorske scene. Protagonistice filma su glazbenice koje posljednjih godina predstavljaju alternativu do sada dominantnom muškom načinu funkcioniranja u glazbenom svijetu. U svom radu afirmiraju DIY (do it yourself) i feminističke principe.

“Sve protagonistice filma Mogu i sama! žele uspjeti same, bez kompromisa i pomoći velikih izdavača i komercijalnih medija, te ostati nezavisne u glazbi, no to zahtijeva velik angažman i energiju. Sve one vode ‘dvostruke’ živote, da bi osigurale egzistenciju moraju raditi različite poslove jer od glazbe ne mogu živjeti, ali ne mogu opstati na sceni ako ne angažiraju maksimalno vlastite potencijale. Same organiziraju turneje, same rade na promociji, a često i same produciraju vlastite materijale i ulažu novac u snimanje. Takav način rada ih iscrpljuje i ponekad dovodi na rub snaga, no ipak ustraju jer je glazba prostor u kojemu najsnažnije izražavaju same sebe”, kaže nam autorica Antonela Marušić.

Kroz radnju filma bit će predstavljene istaknute glazbenice odnosno bendovi: Dunja Ercegović koja nastupa pod imenom Lovely Quinces, Nina Romić, Martina Zvonić i Ana Opalić (U pol’9 kod Sabe) te Sara Ercegović i Eva Badanjak (Žen), Zvonka Obajdin (Svemir) i druge. 

“Namjera mi je upoznati širu javnost s fenomenom pokreta nove nezavisne scene, s posebnim naglaskom na njenim ženskim članicama i to upravo iz razloga što po prvi put u povijesti domaće pop glazbe autorice i kantautorice u tolikom broju nastupaju na sceni i samorganiziraju se. Presudan razlog za primarni fokus na glazbenicama je činjenica da baš one u ovom pokretu preuzimaju liderske promotorske i organizacijske poslove, ranije uglavnom rezervirane za muškarce. Na djelu je nova generacija glazbenika i glazbenica koji nastoje odbaciti rodne razlike i patrijarhalne obrasce, stoga ovaj film ima i značajnu društvenu dimenziju”, kaže Marušić.

Film Mogu i sama! producirat će Fade In, scenaristica i redateljica filma je Antonela Marušić, a producentica je Morana Komljenović, za koju Marušić kaže da se nalazi i u ulozi mentorice, “budući da sam debitantica”. Snimatelj filma bit će Dražen Žerjav. “Uskoro započinjemo sa snimanjem dva kratka trailera kojima ćemo predstaviti protagonistice i radnju filma. Nadamo se da ćemo tada aplicirati na dostupne natječaje HAVC-a za produkciju, te 2017. godine ući u sam proces snimanja. U fazu postprodukcije planiramo ući na jesen 2017. godine, da bismo s grubom montažom filma završili u zimu 2017. ili početkom 2018. godine. U proljeće 2018. godine film bi trebao biti spreman za prikazivanje”. 

Antonela Marušić rođena je 1974. godine u Dubrovniku. Završila je studij hrvatskog jezika i književnosti. Književnom praksom počinje se baviti kao studentica kada objavljuje prvu knjigu poezije Sezona bjegova (Narodno sveučilište, Split, 1994). Književne radove piše i objavljuje pod literarnim imenom Nora Verde. Autorica je prozne knjige Posudi mi smajl (Meandar 2010) i romana Do isteka zaliha (Sandorf 2013). Priče su joj objavljene u zborniku Pristojan život (lezbejske kratke priče s prostora Ex Yu), Labris 2012. i knjizi Zagreb Noir (Durieux, 2014.). Trenutno radi na zbirci kratkih priča pod radnim naslovom Vrijeme je na našoj strani. Članica je Hrvatskog društva pisaca.

Od 1998. godine radi kao novinarka i urednica u dnevnim i tjednim novinama te u neprofitnim medijima u sektorima kulture, glazbe, televizije, civilnog društva, ljudskih prava i nezavisnih medija. U statusu slobodne novinarke surađuje s nizom hrvatskih neprofitnih medija i portala poput Vox Feminae, CroL, Kulturpunkt, Stav, Arteist, Bilten. Upravo je u svom novinarskom radu pronašla i razloge za snimanje ovog filma, “u činjenici da kao glazbena novinarka već godinama pratim autorice i kantautorice s nezavisne glazbene scene i uočavam njezin sve snažniji potencijal među publikom, ali i ideološke i organizacijske promjene koje su ove glazbenice unijele u načine funkcioniranja glazbenog posla”.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano