Tlačitelji (zasad) ostaju

Neuspjela interpelacija protiv slovenskog ministra kulture Vaska Simonitija i spinovi Janeza Janše o slobodi medija u Sloveniji produbljuju krizu tamošnjeg kulturnog i medijskog polja.

rog_3_630 Foto: Levica Ljubljana / Facebook

Piše: Lujo Parežanin

Nakon što su neuspjehom završile interpelacije protiv slovenske ministrice obrazovanja Simone Kustec i ministra za rad i socijalnu politiku Janeza Ciglera Kralja, s opstankom notornog ministra kulture Vaska Simonitija propala su (mada tijesno) sva tri pokušaja oporbe da u parlamentu zada udarac Janšinoj vladi. Da će Simoniti – koji je kasnonoćno glasanje nakon sjednice koju mediji opisuju kao “maratonsku” preživio s 40 glasova za, a 43 protiv njegove smjene – ostati i dalje na čelu slovenskog Ministarstva kulture posebno je bolna i deprimirajuća činjenica za tamošnje kulturno polje. Jer ono se na svim razinama, od institucionalne do nezavisne, tijekom Simonitijevog mandata suočava s nasilnim kadroviranjem, šikaniranjem kritičnih pojedinki i organizacija i represivnim odnosom prema nezavisnoj kulturnoj sceni. Regijom je posebno odjeknuo udar na ključne prostore za nezavisnu kulturu u Sloveniji, ali i šire, o kojemu su svjedočile fotografije specijalaca u Metelkovoj i rušenja dijela Tovarne Rog, iz kojih su protjerane njihove korisnice. No bilanca Janšinog i Simonitijevog djelovanja nažalost je daleko šira: ograničavanje slobode medija, postavljanje ljubitelja Wehrmachtove uniforme na čelo Narodnog muzeja, smjena uspješnih i priznatih voditeljica suvremenoumjetničkih institucija – samo su neki od poteza o kojima su za Kulturpunkt u danima rasprave o interpelaciji protiv Simonitija govorile predstavnice slovenske nezavisne scene.

Svega dva dana nakon rasprave, Simonitijev je šef još jednom pokazao svoju trampovsko-orbanovsku stranu kada je riječ o slobodi medija. U petak, 26. ožujka pod Skupinom za praćenje demokracije, vladavine prava i temeljnih prava (DRFMG) Odbora LIBE pri Europskom parlamentu trebala se održati sjednica posvećena slobodi medija u Sloveniji, u kojoj su trebali sudjelovati i Janša i Simoniti. No umjesto da održi izlaganje, Janša je neposredno pred sjednicu poslao 16-minutni video u kojem je navodno prikazana perspektiva slovenskih vlasti. No nakon što moderatorica Sophie in ‘t Veld nije dozvolila prikazivanje iz tehničkih i proceduralnih razloga, ističući da je najprimjerenije da Janša i Simoniti govore osobno te nudeći mogućnost da video bude prikazan na kraju sjednice, Janša je sjednicu demonstrativno “napustio” – odnosno, isključio se iz videoprijenosa, sugerirajući da je riječ o cenzuri.

Čitava situacija djelovala je bizarno; prije kao kalkulirano proizvedeni spin nego kao stvaran sukob. Nekoliko indicija ide takvoj interpretaciji u prilog. Prije svega, sjednica je streamana uživo na izričit Janšin zahtjev. Drugo, kao što je istaknula In ‘t Veld, video nikada nije bio dio standardnog protokola na DRFMG-ovim sjednicama, koje služe monitoringu vlasti u zemljama-članicama i saslušavanju njihovih predstavnika. Konačno, i najvažnije, odluka In ‘t Veld evidentno nije bila cenzorske prirode – štoviše, po njezinom prijedlogu, Janša bi dobio prostor i za vlastito izlaganje i za “promotivni” video.

To ga dakako nije spriječilo da iskoristi priliku koju je sam proizveo, prozvavši moderatoricu sjednice na Twitteru zbog cenzure. No njegovi spinovi ne bi smjeli odvratiti pozornost s izlaganja koja su prethodila ovom fabriciranom sukobu. Kako prenosi portal Balkan Insight, glavna urednica Slovenske tiskovne agencije Barbara Strukelj govorila je tako o snažnim financijskim pritiscima od strane Janšine vlade, koji uključuju i ponovljenu obustavu isplate sredstava iz državnog proračuna, dok je stručnjakinja za medijsko zakonodavstvo Nataša Pirc Musar rekla kako je ograničavanje slobode medija samo “vrh sante leda” kada je riječ o udaru na slobodu izražavanja u Sloveniji.

Santa je to koja se, usprkos ovim privremenim pobjedama, ipak pokazuje nestabilnom i osipajućom. Kako ističe Denis Romac u Večernjem listu, za Simonitijevu interpelaciju je glasalo i troje zastupnika Stranke modernog centra, među kojima i predsjednik parlamenta Igor Zorčič i šefica parlamentarnog kluba SMC-a Janja Sluga. Podsjećamo, SMC je dio koalicije koja Janšinu manjinsku vladu drži na životu, a bjesomučnost “slovenskog Orbána“, čini se, takav aranžman čini sve nestabilnijim. No činjenica da se brod ljulja slaba je utjeha za slovensko kulturno i medijsko polje: šteta je već ogromna, velikim dijelom i ireverzibilna, a Janša i njegovi ađutanti i dalje nažalost ostaju u poziciji da je drastično prodube. 

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano