Inovativni pristup rješavanju problema

U godini stote obljetnice rođenja Vjenceslava Richtera, studenti i učenici umjetničkih srednjih škola i fakulteta krenuli su u vlastito istraživanje opusa ovog osebujnog autora.

Richter_100_630

Vjenceslav Richter, jedan od osnivača grupe EXAT 51, aktivan sudionik međunarodnog pokreta Novih tendencija, autor brojnih arhitektonskih projekata javne i stambene namjene i idejnih rješenja u području urbanizma, još uvijek je inspiracija mladim generacijama autora. U godini stote obljetnice njegova rođenja Ivana Market iz Centra za kulturu i film Augusta Cesarca i Ksenija Filipović iz Udruge ARTMIX osmislile su i organizirale projekt kojem je cilj bio uključiti više institucija s područja likovnih umjetnosti i dizajna kako bi se ispitao i još jednom stavio fokus na širok raspon radova umjetnika koji je djelovao na svim područjima likovnosti, od slikarstva, grafike i dizajna, do arhitekture, scenografije i teorije umjetnosti.

U suradnji s Udrugom bivših učenika Škole primijenjene umjetnosti (UBU) te Zbirkom Richter kojom upravlja MSU u Zagrebu, pokrenut je edukativni projekt naziva Richter 100, namijenjen učenicima i studentima umjetničkih srednjih škola i fakulteta. Osobu i djelo Vjenceslava Richtera polaznici su upoznali putem predavanja i posjeta Zbirci Richter, gdje je umjetnik živio i stvarao, nakon čega su sami krenuli u stvaralački proces vlastitih interpretacija ovog osebujnog autora. Profesori-mentori na svakoj od četiri uključene obrazovne institucije osmislili su teme na kojima će raditi, kao i tehniku rada. Tako se Škola primijenjene umjetnosti i dizajna u projekt uključila kroz svih devet odjela škole. Učenici Škole za modu i dizajn oblikovali su modne skulpture. Studenti Nastavničkog odsjeka ALU u prostoru Zbirke Richter organizirali su niz predavanja i kreativnih radionica, dok studenti Slikarskog odsjeka u sklopu projekta pripremaju dva filma i publikaciju. Studenti Tekstilno tehnološkog fakulteta interpretirali su rad Vjenceslava Richtera u tekstilu, a njihovi mentori u projekt su uključili i tekstilnu industriju – tvornicu Čateks iz Čakovca – koja je realizirala Richterom inspiriran tekstil.

“Budući da je Vjenceslav Richter tijekom cjelokupnog umjetničkog stvaralaštva bio posvećen inovativnom pristupu u rješavanju određenih problematika koje do tada nisu bile prepoznate ni afirmirane u suvremenoj umjetnosti, smatramo da su upravo učenici i studenti spomenutih obrazovnih institucija pravi izbor za nastanak inovativnih umjetničkih radova inspiriranih stvaralaštvom Vjenceslava Richtera”, kaže Ivana Market.

Radovi studenata diplomskog studija dizajna tekstila i industrijskog dizajna tekstila nastali u sklopu projekta predstavljeni su na izložbi koja je u Muzeju suvremene umjetnosti otvorena još krajem listopada, a dio je velike retrospektivne izložbe Buntovnik s vizijom. Na izložbi je predstavljen i prvonagrađeni dizajn tkanine studentice Ane Raguž koji se može kupiti u muzejskom dućanu.

“Sudionicima projekta su Richterova specifična umjetnička osobnost i karakter strastvenog istraživača otpočetka bili bliski. Činjenica da nemaju striktno zadane okvire i da se mogu sami upustiti u vlastita istraživanja bila je više nego učinkovita motivacija. Tijekom realizacije radova pojavljivali su se i određeni problemi koji su se spontano pretvorili u izazove. Sudionici su uživali u njihovom rješavanju i Richter im je u tom procesu postajao sve bliži. Radili su ‘s guštom’ i bili iskreno ushićeni kada su se pojavili prvi rezultati”, ističe Market. S ovim se slaže i Filipović koja također kaže kako je “oduševljena nastalim radovima učenika Škole primijenjene umjetnosti i dizajna, radovima studentica TTF-a i radovima Tekstilne škole. Iz radova mogu zaključiti da je motiviranost učenika i studenata bila visoka”.

U subotu, 2. prosinca u sklopu osmog rođendana MSU-a, otvara se i izložba modnih objekata učenika zagrebačke Škole za modu i dizajn – Smjer dizajn odjeće, nastali također unutar projekta, pod mentorstvom profesorice Maje Mihalić, a ulaz na sve programe je slobodan.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano