Očekujte sve osim tišine

Producent Veselko Leutar predstavlja program jubilarnog PSSST! Festivala nijemog filma koji se održava u Centru za kulturu Trešnjevka.

Željana Karlović
pssst_630 FOTO: Karlo Mijić, EnFrame Photography

Razgovarala: Željana Karlović

Od 10. do 12. studenog održava se 10. PSSST! Festival nijemog filma. Nastao kao medijski eksperiment zagrebačkog Centra za kulturu Trešnjevka, PSSST! se tijekom godina etablirao u međunarodno priznat i umrežen festival, dobro prihvaćen i u lokalnoj zajednici. Kroz bogat filmski i glazbeni program jubilarnog izdanja proveo nas je producent PSSST!-a Veselko Leutar.


KP: Ovo je jubilarni, 10. PSSST! Festival nijemog filma, a čini se da je svako izdanje posjećenije od prethodnog. Možete li pokušati objasniti interes suvremene publike za korijene filmske umjetnosti?

Svjedoci smo sve većeg interesa publike za nijemi film, kako kod nas, tako i u svijetu. Niz filmskih festivala je nastao iz posvete i ljubavi prema nijemom filmu. Zlatno doba nijemog filma trajalo je relativno kratko, ali su u tom utemeljiteljskom dobu postavljeni temelji suvremenoj filmskoj umjetnosti. U tom razdoblju pronalazimo korijene suvremenog umjetničkog i komercijalnog filma kao takvog pa publika prepoznaje ovaj kontinuitet. Utjecaj je nijemog filma danas vidljiv i u horor filmovima, katkada i u komedijama, kao i tragovima film noira. Svakome tko želi ući u svijet filmske umjetnosti poznavanje remek-djela nijemog filma svakako će omogućiti nove uvide.

KP: Na PSSST!-u su filmovi ušutkani, ali u kinu ne vlada tišina. Koja je uloga glazbe na projekcijama nijemih filmova? Možete li predstaviti muzičare koji će pratiti fimove na 10. PSSST!-u?

Iako svojim imenom PSSST! traži tišinu, projekcije nikako nisu tihe. Sastavni dio festivala je i nastup glazbenika koji svojom izvedbom uživo prate sve što se događa na velikom platnu. Znamo da nijemi film nikada nije bio bezvučan. Tako i PSSST! kao bitan dio festivala nudi živu glazbenu pratnju svih projekcija. Tradicionalno surađujemo s vrhunskim glazbenicima (do sada smo imali najrazličitije glazbene žanrove i njihove hibride – od rocka, preko klasike do jazza i elektronike), pa i ljubiteljima glazbe ovaj festival može biti zanimljiv, u konkurenciji i popratnim programima. 

Za zvučnu podlogu svih filmova ove se godine brinu Vitomir Ivanjek na klaviru, trio Sunrise Session te Divine Timing cijenjene jazz glazbenice Lele Kaplowitz. Glazbenici se obavezuju da će filmove odgledati samo jednom, pa su glazbene pratnje gotovo u potpunosti improvizacije. Takav pristup daje punu slobodu pa već niz godina svjedočimo improvizacijama koje oduševljavaju autore i publiku. Očekujte, dakle, sve osim tišine.

KP: U fokusu je ovogodišnjeg PSSST!-a odnos filma i modernosti. Što se pod tim podrazumijeva i kako će ova tema biti zastupljena u programu?

Festival istražuje vezu filma i modernosti u ranim ostvarenjima, logičnu vezu veoma modernog medija kroz koji su se prelamale tehnološke, ideološke i sve ostale silnice kraja 19. i prvih desetljeća 20. stoljeća. Vizije filma kao najmodernijeg među medijima, novog vizualnog esperanta i agensa društvenih promjena, opsjedale su njegovu ranu recepciju. Film je viđen kao proizvod moderniteta, njegov najočitiji izraz, kao i kraljevski put u kolektivno nesvjesno i nositelj utopijskih projekcija. 

I u recentnoj je filmologiji i sjecištima s kulturnom teorijom odnos nijemog filma i modernosti jedna od bitnih tema, gdje modernost nadilazi fenomene modernizacije i reakcije na iste unutar estetskih modernizama. Iako potencijalno sveprisutna, tema modernosti na filmu profilirala se u nekoliko paradigmi i pripadajućih filmskih primjera čiji presjek prikazujemo u ovogodišnjem PSSST-u.

Tako će program filmskih klasika filmovima Čovjek s filmskom kamerom Dzige Vertova, Dr. Mabuse Fritza Langa i Posljednji čovjek F. W. Murnaua prikazati viđenje tehnološkog napretka, rasta grada i građanstva, problema suvremenog čovjeka i buke gradske vreve iz perspektive poznatih nijemofilmskih redatelja. Trijada filma-grada-moderniteta kanonizirana je u tzv. gradskim simfonijama, ritmičkim presjecima urbanog života, koje grad dokumentiraju kroz dominantno futurističku prizmu grada kao poprišta modernizacije, ali i s nizom varijacija. Na takve primjere vernakularnih ili lokalnih izvedbi modernosti nadovezuju se i senzacije poljskih filmova i ovogodišnji program Hrvatske kinoteke. Kao i u namjenskim i drugim filmovima s margina filmske povijesti, film je prenosio i prevodio iskustvo modernosti na svoje razne vernakulare, služeći kao mjesto refleksije o tom rasprostranjenom iskustvu i novim oblicima svakodnevice.

KP: Novost je ovogodišnjeg PSSST!-a program Suvremeni dječji nijemi filmovi. O čemu se radi?

Deseti PSSST! za djecu ima dvije projekcije – prikazujemo film Dječak i svijet koji je nagrađen Oscarom, a posebno će zanimljiva biti matineja na kojoj prikazujemo dječja nijemofilmska ostvarenja. U Hrvatskoj je velik broj škola koje imaju aktivne filmske sekcije. Tu nastaju vrlo raznoliki radovi, a htjeli smo vidjeti ima li filmova koji mogu funkcionirati i kao nijemi te dati djeci mogućnost predstavljanja njihova rada. Poslali smo poziv za sudjelovanje i pristiglo nam je 13 zanimljivih filmova koje ćemo prikazati uz živu glazbenu pratnju maestra Vitomira Ivanjeka na klaviru. Od ovih mladih redatelja već za koju godinu očekujemo i filmove koji će ulaziti u službeni natjecateljski program.

KP: Što biste još izdvojili kao ključna mjesta ovogodišnjeg programa?

Naš stalni partner Hrvatski filmski arhiv, odjel Hrvatskog državnog arhiva, tradicionalno je zadužen za osmišljavanje i provođenje prezentacije hrvatske filmske baštine. Ove godine predstavljamo nešto što javnost i filmološka struka još nisu otkrili, a predstavlja značajnu vrijednost hrvatskog filma – reklamne filmove iz 1920-ih i 1930-ih, nijeme i zvučne, koji iznenađuju svojom kreativnošću, duhovitošću i produkcijskim kvalitetama.

S posebnim zadovoljstvom ugošćujemo i hrvatskoj publici predstavljamo srodan filmski festival iz Krakova. Festiwal Filmu Niemego predstavit će nam se dvama poljskim klasicima, a početkom prosinca PSSST! gostuje u Krakovu. U prestižnom Kinu pod Baranami prikazujemo ostvarenja hrvatske nijemofilmske baštine – radove Oktavijana Miletića te izbor najboljih filmova iz natjecateljskog programa.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano