Inkluzivni kotač: Dvojezične ploče

U dvanaestoj epizodi "Inkluzivnog kotača" Valentina Pavić je o temi dvojezičnih ploča i načina na koje se dvojezičnost ostvaruje razgovarala s lingvistom Petrom Radosavljevićem.

autorica:
Valentina Pavić
izvor: Inkluzivni kotač/Facebook

Kulturpunkt u suradnji s Romskom organizacijom mladih ROM HR i Udrugom Ri Rock reprizira podcaste nastale u okviru projekta Inkluzivni kotač. Projekt je pokrenut kako bi se prionulo rješavanju bar nekih od mnogobrojnih problema s kojima se romska zajednica suočava: dugogodišnjeg zanemarivanja njihovog položaja i životnih uvjeta što je dovelo do značajnog materijalnog zaostajanja u odnosu na većinsko stanovništvo, te neadekvatnog medijskog predstavljanja koje najčešće uključuje negativne vijesti o Romima, što dodatno pridonosi njihovoj marginalizaciji. U skladu s navedenim ciljevima, medijski sadržaj, 16 radio emisija i osam brojeva časopisa, proizvode mlade_i Romkinje i Romi.

U dvanaestoj epizodi Inkluzivnog kotača Valentina Pavić dotakla se teme dvojezičnih ploča. Na koji način se ostvaruje dvojezičnost, što je specifično u kontekstu jezika kod dvojezičnih ploča u općini Orehovica, općini u kojoj je romska nacionalna manjina po prvi put ostvarila pravo na dvojezične ploče, samo su neka od pitanja o kojima je razgovarala s Petrom Radosavljevićem, predstojnikom Katedre za rumunjski jezik i književnost na zagrebačkom Filozofskom fakultetu.

Projekt Inkluzivni kotač je podržan kroz Fond za aktivno građanstvo, sredstvima Islanda, Lihtenštajna i Norveške u okviru EGP grantova.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano