Dora García i Mao Mollona: Produkcija i reprodukcija – umjetnici na radu

Zagreb, DAZ
srijeda, 14.06.2023.
FOTO: Damir Žižić

U srijedu, 14. lipnja s početkom u 18 sati, u prostorima Društva arhitekata Zagreba održava se razgovor Dore Garcie i Maa Mollone pod naslovom Produkcija i reprodukcija – umjetnici na radu. Ljubav rad umjetnost.

Slijedeći feminističko-marksističku kritiku ljubavi, umjetnosti i rada kao buržoaskih konstrukata, Garcia i Mollona skiciraju jedan novi neumjetnički manifest, promišljajući političku ekonomiju našeg vremena. Predlažu komunističko razumijevanje umjetnosti, rada i ljubavi, kao autonomnih i oslobođenih prostora u kojima geste i privrženosti reproduciraju život u zajedničkom dobru.

Razgovor/performans nadovezuje se na projekt Janje moje malo (Sve što vidimo moglo bi biti i drugačije), niz izložbenih epizoda temeljenih na Zbirci Kontakt i posvećenih umjetniku Mladenu Stilinoviću, koje su se odvijale u Zagrebu i Londonu 2016. i 2017. godine. Kustosice projekta bile su Što, kako i za koga / WHW u suradnji s Kathrin Rhomberg i Emily Pethick. Na događaju će biti predstavljena i publikacija posvećena ovom projektu, nedavno objavljena na engleskom jeziku u nakladi Sternberg Pressa. 

Riječ je o izdanju koje obuhvaća opsežnu vizualnu dokumentaciju niza izložbi, uz novo naručene tekstove teoretičara i književnika Branislava Dimitrijevića, Miguela A. Lópeza, Oxane Timofejeve i Marine Vishmidt, te razgovor o nastajanju izložbe s kustosicama Ekaterinom Degot, Anom Janevski, Emily Pethick i Marion von Osten. Knjigu je dizajnirao Dejan Kršić.

Razgovor Garcie i Mollone zamišljen je kao dijalog s radom Mladena Stilinovića, u kojem se umjetnik kritički bavi tranzicijom iz socijalizma u kapitalizam u jugoslavenskom društvu, kroz duhovite performanse i rad kojim razotkriva nadrealnost državne birokracije i tržišne ideologije u postsocijalističkoj tranziciji.

Dora García je umjetnica i profesorica koja radi na Nacionalnoj umjetničkoj akademiji u Oslu. Kao umjetnica, sudjelovala je na brojnim umjetničkim izložbama, uključujući Skulptur Projekte Münster (2007.), Venecijanski bijenale (2011., 2013., 2015.), Bijenale u Sydneyu (2008.), Bijenale u São Paulu (2010.) i dOCUMENTA 13 (2012.). Radovi su joj većim dijelom performativni, a bave se pitanjima zajednice i individualnosti u suvremenom društvu. 

Massimiliano (Mao) Mollona je antropolog, pisac i filmski redatelj koji radi na Odsjeku za umjetnost (DAR) na Sveučilištu u Bologni. Specijalizirao se za ekonomsku i političku antropologiju te antropologiju umjetnosti. Bavi se projektima vezanim uz teme ekstraktivizma, klasne i radničke borbe. Jedan je od osnivača Instituta za radikalnu imaginaciju (IRI) i Laboratorija za urbano dobro (Atena).

Razgovor i promocija održat će se na engleskom jeziku.


Povezano