Postojani princ i radikalno tijelo

srijeda, 08.06.2016. - srijeda, 08.06.2016.
karol_630

U programu Kino umjetnika, u dvorani Gorgona MSU-a u četvrtak, 9. lipnja, u 19 sati, predstavit će se poljski umjetnik Karol Radziszewski i njegov dugometražni film The Prince

Projekt The Prince nastao je istraživanjem, za poljsku umjetnost, mitskog lika kazališnog redatelja Jerzya Grotowskog i glumca Ryszarda Cieslaka. Njegova je uloga u filmu The Constant Prince (1966) bila prijelomna za Karolov glumački razvoj i jasan primjer koliko je Grotowski bio radikalan kad je tema bilo pitanje tijela. Radziszewski rekonstruira Cieslakovu biografiju na temelju pronađenog arhivskog materijala – fragmenata performansa, snimki proba, pisama i intervjua – i snima film kao rezultat istraživanja. 

Premda je The Prince utemeljen na arhivskim materijalima, film je improvizacija i odglumljen kako bi se namjerno zamaglila granica između povijesnih činjenica i fikcije. Pridružite nam se i saznajte zašto se upravo ovaj film našao na meti kritičara i javnosti nakon prikazivanja u Poljskoj.

Nakon projekcije razgovor s umjetnikom moderirat će Srđan Sandić.

Karol Radziszewski (1980) diplomirao je 2004. na Akademiji likovnih umjetnosti u Varšavi. Stvara interdisciplinarne projekte, pa tako spaja istraživanje, film, fotografiju i instalacije. Metodologija njegova rada utemeljena je na istraživanjima arhiva, a uključuje kulturalne, povijesne, društvene i rodne elemente.

Izdavač je i glavni urednik DIK Fagazinea od 2005. te osnivač instituta Queer Archives. Njegovi su radovi dosad bili predstavljeni u institucijama kao što su Nacionalni muzej u Varšavi, Muzej moderne umjetnosti u Varšavi, Nacionalna umjetnička galerija Zacheta u Varšavi, Kunsthalle u Beču, New Museum u New Yorku, VideoBrasil u Sao Paulu, Muzej Cobra u Amsterdamu, Muzej suvremene umjetnosti u Wroclawu, Muzej suvremene umjetnosti u Krakowu te Muzej Sztuki u Lodzu. Sudjelovao je na nekoliko međunarodnih izložbi među kojima izdvajamo PERFORMA 13 u New Yorku, 7. bijenale u Göteborgu, 4. praški bijenale i 15. WRO Media Art bijenale. Živi i radi u Varšavi.


Povezano