Misterij OM produkcije

ponedjeljak, 03.10.2016. - ponedjeljak, 03.10.2016.
aura_630

U utorak, 4. listopada, u 21 sat u kinu Tuškanac održat će se spektakularna performans/projekcija filmova misterioznog i mističnog slovenskog umjetničkog kolektiva OM produkcija, koji sami članovi opisuju kao kombinaciju “otpadničke slobodnozidarske lože, gerilske produkcijske kuće i audivizualnog laboratorija”. Radi se o jednoj od najznačajnih i sigurno najosebujnijih pojava iz povijesti jugoslavenskog eksperimentalnog filma, koja je djelovala od druge polovice 70-tih, do kraja 80-ih godina prošlog stoljeća, čiji ćemo rad retrospektivno predstaviti. 

Za potrebe projekcija osam najznačajnijih djela iz njihovog opusa, između ostaloga i filma Bismillah koji je poznati slovenski kritičar i kurator Jurij Meden proglasio najboljim slovenskim filmom svih vremena, osim same dvorane koristit će se i predvorje kina. Filmove koji će se u Zagrebu moći vidjeti prvi put nakon više od 30 godina prikazivat će se sa čak sedam što 8, što 16-milimetarskih projektora, a program je posvećen dvojici nedavno preminulih junaka hrvatskog filma i umjetnosti općenito – Ivanu Ladislavu Galeti i Tomislavu Gotovcu – Antoniu Laueru.

Sredinom 70-ih godina na tada vrlo živahnoj sceni jugoslavenske eksperimentale, koja se “prezentirala” kroz mrežu 15-tak festivala službeno amaterskog, a zapravo alternativnog i avangardnog filma, pojavio se misteriozni slovenski umjetnički kolektiv nazvan OM produkcija, prvobitno djelujući u Ljubljani, a kasnije u Kopru. Kroz sljedećih desetak godina OM produkcija je u svom djelovanju povezivala avangardno kazalište, likovne prakse, radiofoniju, fotografiju, pisanu riječ i multimediju, a filmovi čak 41 člana kolektiva (između ostalih Marte Žnidaršič, Ismailhači Cankara, Bettine Zonenšajn, Veronique Gartenzwergel, Janeza pl. Laibachera, Emannuela Gott-Arta, Sulejmana Ferenčaka i Amande Fior Daliso) poharali su spomenute festivale s jednako toliko izuzetno inovativnih, i ponekad suludo hrabrih filmova snimljenih na 8 i 16mm trakama. 

Sve njih krasi poigravanje s mogućnostima ljudske percepcije, sklonost psihodeliji i magijskim ritualima, kao i tehnička zahtjevnost njihove prezentacije, jer se u većini slučajeva radi o dvostrukim, trostrukim, pa i četverostrukim projekcijama, koje u sebi sadrže i elemente performansa. Nakon perioda zaborava i neaktivnosti, OM produkcija je posljednjih godina doživjela ponovni uzlet zbog euforično primljene retrospektive na Rotterdam FF-u 2007. poslije koje su uslijedile slične diljem Evrope. 

Projekciju u Tuškancu najavit će čuvar OM arhiva Slobodan Valentinčič. Raspored potražite ovdje.

Program se održava u organizaciji Hrvatskog filmskog saveza, u suradnji s festivalom 25FPS. Ulaz na projekciju je 10 kuna.


Povezano