Kino umjetnika: Marko Lulić

srijeda, 21.05.2014. - srijeda, 21.05.2014.
marko_lulic_re_630

U tim se video radovima Marko Lulić bavi temama spomenika, skulpture-objekta, pokreta, plesa/performansa, tijela, zatim memorijom, javnim prostorom, aproprijacijom i interpretacijom. Upravo su odnosi tijela, spomenika i pokreta ključni u Lulićevim radovima, kojima umjetnik pokušava uspostaviti kontinuirani dijalog između ideologije i forme. Lulića zanimaju mehanizmi prevođenja i transpozicije, premještanja konteksta. On re-kreira i re-interpretira, “prevodi” i rekontekstualizira baštinu modernizma služeći se različitim materijalima i medijima.

Raspon umjetničkog djelovanja Marka Lulića proteže se od videa, objekata, instalacija do radova u javnom prostoru, a predmeti njegova interesa uključuju teme avangarde, modernizma i popularne kulture, uz elemente ironije i zabave, dok njihov referencijalan prostor seže od Dušana Makavejeva i Wilhelma Reicha, penthause epizode i filma Mi ne prodajemo Hollywood, preko javnih spomenika i moderne arhitekture – skulpture Vojina Bakića, hotela Haludovo, spomenika Rosi Luxemburg kao Entertainment center Mies, te interesa za studenticu na Bauhausu Otti Berger ili Raquel Welch.

Program koji će se održati u četvrtak, 22. svibnja u 19 sati obuhvaća pet video radova od Jasenovca, posvećenog Kamenom cvijetu, koji se temelji na plesnom pokretu i koreografiji, a jezik pokreta omogućava dijalog sa spomenikom. Mimetičnost koreografije i spomenika, predstavlja vrstu oponašanja koje sudjeluje u stvaranju novog oblika i strukturiranju novog jezika. Sacrifice tematizira Ritual proljeća, balet koji obilježava stogodišnjicu izvedbe, postavljajući pitanja o oblicima i mogućnostima žrtvovanja danas. Video Space Girl Dance, smješten u park skulptura, zabavan je hommage Barbarella stilu i Raquel Welch, hostesi serijala koji se 1970-ih prikazivao na američkoj postaji NBC, a dovodi u pitanje ideju parka skulptura približavajući ga parku zabave. U performansu na kojem se temelji Reaktivacija/Cirkulacija umjetnik istražuje prostor i beskonačnost povezanih kružnih elemenata, a Bakićeva kompozicija nakratko postaje poligon za igru. Predstavljajući odmak od uobičajenog standarda ponašanja, izmještajući kontekst Bakićeve skulpture, ukazuje na beskonačnost, cirkularnost i besmislenost, dok The Moderns/Vienna, predstavlja kratku naraciju kao konstruiranu pri(povijest) o bečkoj arhitekturi.

Nakon projekcija slijedi razgovor s umjetnikom i predstavljanje knjige posvećene video produkciji Marka Lulića.

Marko Lulić, vizualni umjetnik (Beč, 1972), studirao je na Visokoj školi za primijenjenu umjetnost, te Akademiji likovnih umjetnosti u Beču, gdje je trenutno zaposlen. Izlagao je na brojnim skupnim i samostalnim izložbama u vodećim međunarodnim umjetničkim institucijama, muzejima i galerijama Witte de With, Rotterdam, Storefront for Art and Architecture, New York, ACF New York, OCA, Oslo; Kunstforum, Beč, Oktobarski salon, Muzej savremene umetnosti, Beograd, Kunsthaus Bregenz, Kunstverein Graz. Dobitnik je brojnih nagrada i umjetničkih rezidencija. Živi i radi u Beču.

Prikazivanje radova omogućeno je ljubaznošću galerije Gabriele Senn iz Beča i umjetnika.

Kino umjetnika programska je aktivnost MSU-a pokrenuta 2012. godine kojom Muzej predstavlja suvremene umjetnike i njihove filmske i video opuse nastale u prostoru presijecanja suvremene umjetnosti i kinematografije, filma i vizualnih umjetnosti. Program projekcija uz razgovore sa sudionicima predstavlja recentne filmske/video radove izvan konteksta društvene proizvodnje zabave i spektakla, nadopunjava programsku koncepciju MSU-a i popunjava deficit prezentacije ove hibridne forme. Kino umjetnika usmjereno je na intenziviranje dijaloga i suradnje na kulturnoj sceni grada, povezivanje umjetnika, kustosa, kritike i publike, te pridonosi aktivnoj internacionalizaciji umjetničke scene zaokupljene medijima pokretnih slika.

Voditelj projekta je Tihomir Milovac, a kustosica Branka Benčić


Povezano