drukčije, Molusija

subota, 23.03.2013. - nedjelja, 24.03.2013.
molusija_630

drukčije, Molusija jedan je od najzapaženijih eksperimentalnih naslova iz 2012. godine, ili riječima kritike “rijetka djela tako savršeno spajaju sinesenzualnost i marksističku dijalektiku”. Film u 9 poglavlja koja se prikazuju nasumičnim redoslijedom, baziran je na romanu Günthera Andersa Molusijska katakomba iz 1930-ih u kojem zatvorenici zatočeni u kazamatima imaginarne fašističke države Molusije u svojevrsnim filozofskim pričama zamišljaju svijet izvana.

Autor je o filmu rekao: “Htio sam napraviti film po romanu kojeg nisam pročitao. Ili, preciznije, po romanu kojeg nisam ni mogao pročitati jer je bio napisan na meni stranom jeziku, a prijevoda nije bilo. Znam da to zvuči pomalo čudno. No, radilo se o intuiciji – štoviše, o povjerenju. Sada mogu reći da nisam bio u krivu, te da je Molusijska katakomba istinski dokument naše današnjice”.

Nicolas Rey francuski je filmaš i osnivač filmskog laboratorija L’Abominable. Snimio je Opera mundi (1999), Soviets plus electricity (2001), Schuss! (2005).

Program se realizira u suradnji s izvedbenim kolektivom BADco, kustoskim kolektivom Što, kako i za koga WHW i Hrvatskim filmskim savezom.

drukčije, Molusija bit će prikazan u nedjelju, 24. ožujka u 21 sat u kinu Tuškanac. Ulaz je slobodan.


Povezano