Prostor za empatičke prakse

četvrtak, 18.05.2017. - četvrtak, 18.05.2017.
frankl_WEB

U petak, 19. svibnja, u 19 sati u riječkom Muzeju moderne i suvremene umjetnosti održava se promocija publikacije projekta Što nosim umjetnice Amele Frankl

Uz autoricu, pubilkaciju će predstaviti likovna kritičarka Ružica Šimunović i predstavnik suizdavača Branko Čegec.

Od 2011. do 2013. godine Amela Frankl radila je na projektu Što nosim i povremeno ga predstavljala u prostoru Ekstenzije Muzeja suvremene umjetnosti. Umjetnica je u sklopu projekta okupila deset kustosa i kustoskih kolektiva koji su aktivno sudjelovali u statusu naručitelja dajući umjetnici zadatke vezane za njenu životnu i umjetničku povezanost s Parizom i Francuskom.

Frankl je te kompleksne zadatke izvršavala nastojeći svoju umjetničku poziciju staviti u drugi plan te tako otvoriti prostor suradničkim i, naposljetku, empatičkim praksama. 

Rezultat dvogodišnjeg projekta je višedijelna publikacija koja dokumentira sve faze rada na pojedinačnim narudžbama, popraćena pogovorom kustosa projekta Tihomira Milovca te refleksivnim razgovorima umjetnice s trima likovnim kritičarkama i kustosicama: Ružicom Šimunović, Olgom Majcen Linn i Sandrom Križić Roban. Kao sastavni dio projekta tiskane su četiri knjige prijevoda francuskih filozofa čiji su tekstovi bili umjetničino uporište pri radu na projektu. To su Rasprava o dobrovoljnom ropstvu Étiennea de la Boétieja (prijevod Marije Spajić), Hladno i okrutno / Predstavljanje Sacher-Masocha Gillesa Deleuzea (prijevod Mirne Šimat), Ellis Island Georgesa Pereca (prijevod Vande Mikšić) i Razmišljanja o židovskom pitanju Jean-Paula Sartrea (prijevod Leni Bastaić).


Povezano