Nove perspektive medijskih studija

nedjelja, 12.05.2013. - nedjelja, 12.05.2013.
david_morley_630

Morley, nekadašnji kolega Stuarta Halla, koji je krajem 1970-ih revolucionarizirao suvremena shvaćanja medijskih publika najprije u kontekstu dekodiranja ideološki kodiranih poruka (studija Nationwide Television Audience), zatim rodnih odnosa u medijskoj potrošnji (Television Audiences and Cultural Studies), kasnih 1990-ih okreće se pitanjima identiteta, mobilnosti i pripadanja u globaliziranom i medijatiziranom svijetu (Home Territories, Spaces of identity). Posljednje knjige (Media, Modernity and Technology i Rethinking Communications) ukazuju na važne veze između komunikacije i transporta te pitanja moći u kontekstu raznolikih medijskih geografija.

Moores, student Paddya Scannella, jedan od prvih studenata medijskih studija u Velikoj Britaniji (i u Europi), pozornost akademske zajednice privukao je važnim studijama etnografije medijskih publika (Interpreting Audiences), medijske potrošnje, osobito satelitske televizije (Satellite Television and Everyday Life) u ranim 1990-ima, te se s vremenom preusmjerava na pitanja veza sociološke teorije i medijskih studija (Media/Theory), pitanja (fenomenologije) iskustva prostora i vremena (upravo izašao naslov Media, Mobility and Place), pogotovo u kontekstu migracija mlade radne snage iz novih u stare članice EU (serija studija s Monikom Metykovom, koja također dolazi).

Morley i Moores govorit će o tome kako su i zašto “ušli” u tada nastajuće polje (s pitanjima ideologije, interpelacije i post-marksističke medijske semiotike), kako medijske i kulturalne studije ‘izgledaju’ danas, odnosno pred kojim se istraživačkim interesima nalaze (kako shvatiti medije kao prostore, medije kao iskustvo i kao odjednom lokalne i globalne, banalne i prijeporne, materijalne i simboličke?), zašto zastupaju novu (Morleyevu) tezu o potrebi razvoja “non-media-centric media studies”, kako “braniti” studije kulture i medija u vrijeme štednje i privilegiranja “korisnih” studija, te na koja pitanja o suvremenom društvenom životu medijske/kulturalne studije još nisu, i zašto, dale odgovore.

Moderator predavanja koje će se održati u ponedjeljak, 13. svibnja, s početkom u 12 sati je Zlatan Krajina s Fakulteta političkih znanosti, a nakon razgovora koji će trajati 50-ak minuta, uslijed će pitanja publike.

Cilj je susreta povezivanje istraživača i studenata medija i kulture u najširem smislu iz Hrvatske i regije s britanskim profesorima koji su svojim ne-ortodoksnim, interdisciplinarnim, te kritičkim studijama mnogo puta do sad mijenjali tijek debata a koji će lokalnoj publici uživo moći odgovoriti na bilo koja neodgovorena pitanja.

Panel počinje točno u podne zbog snimanja za HRT HR 3 (za naknadno emitiranje sa simultanim prijevodom nekoliko dana kasnije).


Povezano