ŠKVER!!!

nedjelja, 10.06.2012. - subota, 16.06.2012.
skver2012_630

Spoj umjetnika i radnika, ateljea i brodogradilišta, umjetnosti i industrije iznimno je zabavan i podsjeća na umjetničke i kulturne akcije koje se zbivaju svugdje po svijetu, unutar tvorničkih hala, industrijskih prostora, na ulicama i trgovima i ostalim javnim mjestima. Kako bi uhvatili korak za svjetskim tokovima, a i iz čiste razonode, organizatori će smjestiti 20-ak umjetnika u privremeni radni prostor, dati im odriješene ruke. Ulaskom umjetnosti u javne prostore, a izlaskom iz preosvjetljenih, uštogljenih i pompoznih galerijskih prostora, umjetnički rad se oslobađa nametnutih kriterija i pravila te postaje ono što je: igra, zabava, šećer za oko, lijek za dušu. A ono što je najbitnije, komunicira sa svima, ne isključujući nikoga. Cilj ovog projekta je promocija interesantnih umjetnika i projekata sa suvremene umjetničke scene sa naglaskom na eksperimentalni pristup i alternativniji izričaj.

Program uključuje radionicu na kojoj umjetnici tjedan dana rade na svojim projektima u različitim medijima, u prostorima brodogradilišta. Nakon što se završi dnevna radna smjena brodogradilišta, umjetnici osvajaju prostore. Održavat će se i festival eksperimentalne animacije iz Chicaga i analogne live projekcije na raznim lokacijama po Lošinju. Završnog dana vrata brodogradilišta su otvorena za sve posjetitelje. Tijekom otvorenih vrata odvija se i muzički program, performansi, projekcije izložbe fotografija i sito plakata, a radnici brodogradilišta priređuju feštu na koju su svi pozvani. Izložba ŠKVER u lošinjskom muzeju bit će postavljena od 29. lipnja do 22. srpnja na kojoj će se predstaviti projekt u tradicionalnijem izložbenom prostoru te će uključivati novonastale radove, fotografije, video projekcije, a predstavit će se i nekoliko gostujućih umjetnika i projekata.

Umjetnici dolaze iz Hrvatske i svijeta i bave se rubnim umjetničkim poljima kao što su strip, murali, skulptura, eksperimentalni video, muzika itd. Zajedničko im je stalno preispitivanje medija, interdisciplinranost te progresivnost u razmišljanju o svom radu. Osim toga, spaja ih želja za radom u improviziranim uvjetima, te prezentacija rada izvan uštogljenih galerijskih prostora i pompoznih umjetničkih otvaranja. Naglasak je na stvaranje radi stvaranja.

Umjetnici: Aleksandar Papierz, Anna Ehrlemark, Aymeric Hainaux, Bruno Pogačnik, Bruno Tolić, Cody Brant, Dunja Janković, ESH, Experimental Half – Hour, EYEWORKS animation festival, FIJUK network, Igor Bezinović, Igor Hofbauer, Johanna Marcade, Konrad Geca, Lisa Mangum, Marko Krojač, Mileta Mijatović, Vazmoslav, Sretan Bor, Matija Kralj, Vana Gaćina, Vera Suchankova

Više informacija potražite ovdje.

 


Povezano