Mijenjanje strukturalnih okvira

ponedjeljak, 17.11.2014. - subota, 22.11.2014.
zagorka_escuder_630FOTO: Toni Almodóvar Escuder

Ovogodišnji program Dana Marije Jurić Zagorke proći će u znaku književno-znanstvenog skupa Intimno građanstvo, obitelj, brak, spolnost i zakon u povijesnoj i suvremenoj perspektivi. Tema skupa potaknuta je suvremenim kontroverzama i raspravama o transformacijama i zakonskom uređenju obitelji i braka. Kao uvijek do sada, pomniji pogled na život i kontekst djelovanja Marije Jurić Zagorke od zadnje četvrtine 19. do sredine 20. stoljeća pokazuje kako je riječ o strukturalnim okvirima koji određuju ženske živote u dugom povijesnom trajanju. Mijene u poimanju žene, njezina identiteta, mjesta u društvu i uloge u svakodnevici obilježile su moderno doba, a uz Zagorkin, čitav je književni i društveni rad nekoliko generacija žena i književnica tijekom 20. stoljeća obilježen propitivanjem obiteljskih odnosa, braka, spolnosti, pa i zakona. 

U sklopu manifestacije bit će održano predstavljanje Zbornika radova s dvaju prethodnih Dana i multidisciplinarnog larp projekta Astra, temeljenog na životu i radu M.J. Zagorke. Tu će biti i performans Ženski pozdrav Matošu, Nagrada za najbolji studentski rad na temu žena, odnosno rodne problematike, te već tradicionalna šetnja Zagorkinim tragom kroz Zagreb.

Uz program manifestacije bit će predstavljen i stalni postav Memorijalnog stana, koji su u suradnji s Centrom za ženske studije osmislili suradnice u Programu Zagorka, arhitekt Željko Kovačić i dizajnerica interijera Lana Kovačić.

Neki od sudionika manifestacije su Jelena Petrović, Ankica Čakardić, Irina Cheresheva i Vedran Jerbić, Manuela Nicky, Lea Horvat, Petra Majdak i Barbara Riman. Programski odbor Dana čine Rada Borić, Gordana Bosanac, Lada Čale-Feldman, Anita Dremel, Maša Grdešić, Tatjana Jukić-Gregurić te Sandra Prlenda.

Manifestacija će biti održana od 18. do 23. studenog, u prostorijama Centra za ženske studije u Memorijalnom stanu Marije Jurić Zagorke.

Detaljan program možete pronaći ovdje.


Povezano