Nepoznati Netko

ponedjeljak, 27.10.2014. - ponedjeljak, 03.11.2014.
dijana_sehic_630

U utorak, 28. listopada, u 20 sati u Galeriji umjetnina u Splitu otvorenjem izložbe Dijane Šehić nastavlja se drugi dio ovogodišnjeg ciklusa izložaba Utorkom u Galeriji – Fast Forward. Kustosica izložbe i autorica predgovora je studentica povijesti umjetnosti Ana Žanko. Izložbu pogledajte do sljedećeg utorka.

“Deformirani ljudski lik, s kojim se kiparica Dijana Šehić predstavlja na Fast Forwardu, degenerični je Nepoznati Netko, osamljen, izdvojen pojedinac, ali i univerzalni čovjek čije lice može pronaći svatko od nas zagleda li se dovoljno dugo u nemilosrdno ogledalo vlastitog postojanja. Izrađen je od metalne konstrukcije obložene kaširanim novinama. Smišljeno je prikazan s dvostrukim ekstremitetima i jedinstvenim trupom, na kojemu je umjetnica smjestila ljudsku glavu bez izrazitih facijalnih karakteristika. Povezana s preko 25 metara električnog kabla na struju, neprestano se rotira oko vlastite osi, u nemogućnosti da sagleda svijet, ili, iz obrnute vizure, nemogućnost, odnosno bolje rečeno, odbijanje svijeta da sagleda i spozna pojedinca. U trenutku kada je suvremeni čovjek razapet između onoga što želi, što može i što se od njega očekuje, sugestivnost umjetničkog rada gotovo je surovo eksplicitna. Ako je vjerovati definiciji, čovjek je misaono, društveno, duhovno i prirodno biće. Ali, da li je današnji čovjek slobodno biće? Nije li naše poimanje slobode kao zajamčene demokracije i ustavnih prava banaliziranje tog mitološkog pojma? I da li je sloboda, kao mrtvo slovo na papiru, kanibalistički pojela samu sebe pri svakom pokušaju konkretne realizacije? Ljudski san o slobodi izjalovio se već u začetku, kada je u rajskom vrtu Eva posegla za jabukom. Praotac i pramajka spoznali da je ekvivalent slobode – granica. Kako bi naglasila ljudsku zatočenost i ograničenost, umjetnica lik omata električnim kabelom, što pobuđuje konotacije na tehnološki zarobljenog modernog čovjeka, koji se gubi u svijetu virtualnih društvenih mreža, serviranih i filtriranih informacija. Time se logično postavlja pitanje, koliko je modernitet i tehnološki napredak koristio svakome od nas? Trebamo li se plašiti da će jednoga dana svijet osobnih računala i robota postati dostatan sam sebi, da će nadići svojega stvoritelja? Slika svijeta u kojem tehnološke naprave koriste ljude umjesto ljudi njih pomalo je apokaliptična, ali da li je u potpunosti irealna? Sve su to pitanja koja umjetnica postavlja ovim radom”, najava je izložbe.

Dijana Šehić (1987, Trogir) završila je Školu likovnih umjetnosti u Splitu. Trenutno je studentica druge godina diplomskog studija kiparstva na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Provela je semestar u Aachenu. Izlagala je na studentskim izložbama u Düsseldorfu i Frankfurtu.

Ana Žanko (1993, Split) završila je Ekonomsko-birotehničku školu u Splitu. Trenutno je studentica prve godine diplomskog studija hrvatskog jezika i povijesti umjetnosti na Filozofskom fakultetu u Splitu.

Izložbeni program pod nazivom Utorkom u Galeriji – Fast forward pokrenut je 2012. Riječ je o svojevrsnoj suradničkoj platformi osmišljenoj s ciljem poticanja suradnje među najmlađim akterima splitske umjetničke scene. Putem jednodnevnih izložaba javnosti se predstavljaju  studenti i studentice završnih godina na Umjetničkoj akademiji u Splitu. Kustoske poslove, pomoć u koncipiranju i realizaciji izložaba preuzimaju studenti i studentice povijesti umjetnosti Filozofskog fakulteta u Splitu. U radu im mentorsku potporu daju njihovi profesori, a Galerija umjetnina im na raspolaganje stavila prostorne, tehničke i stručne resurse. Studentima srodnih fakulteta pružena je prigoda da na konkretnom poslu surađuju i da se na praktičan način upoznaju s muzejsko-galerijskim radom. 


Povezano