Muzički biennale Zagreb

srijeda, 06.04.2011. - subota, 16.04.2011.
26 Muzički biennale Zagreb_500jpg

Muzički biennale Zagreb održat će se na nekoliko lokacija od 7. do 17. travnja. Pokrenuo ga je Milko Kelemen, a prvi se put održao 1961. Festival je odmah okupio sva značajna imena međunarodne scene, istodobno polučivši snažan odgovor, recepciju ali i poticaj u vlastitoj sredini. Današnji MBZ podjednako određuju njegove tradicija kao i mladost, mjesto u vlastitoj sredini kao i ono na svjetskoj sceni, uspješnost i kakvoću kojih simbioza će možda moći prosuditi tek nadolazeći naraštaji.  Ovogodišnji program će obuhvatiti koncerte s djelima skladatelja koji su radili na ideji Muzičkog biennala Zagreb od samih početaka, dok će drugi dio Festivala bit posvećen praizvedbama glazbeno-scenskih djela hrvatskih skladatelja svih naraštaja

Djela Kelemena, Maleca, Devčića, Horvata, Kuljerića, Sakača i drugih izvodit će u velikoj dvorani Vatroslava Lisinskog na koncertima domaćih i inozemnih orkestara, među kojima su Orkestar i zbor zagrebačke Muzičke akademije, Simfonijski orkestar HRT-a, Orkestar Zaklade Veronske Arene te Filharmonija Witolda Lutoslawskoga iz Wroclawa, Plovdivska filharmonija i Zagrebačka filharmonija.

Jubilarno izdanje Biennala obilježit će i izložba Image Library, s raznolikom građom koja obuhvaća i zapise iz radijskog i televizijskog arhiva HRT-a, koja se otvara 6. travnja u Muzeju suvremene umjetnosti. Može se pogledati i izložba plakata Biennala od 1961. do 2011. Radove za izložbu Harmonija i semantika  izabrao je Feđa Vukić.

U utorak, 12. travnja, u Zagrebačkom plesnom centru održat će se glazbeni performans Ratna igra Damira Bartola Indoša i Helge Hinteregger, a u koprodukciji MBZ-a i Multimedijalnog instituta u suradnji s Kulturom promjene SC-a. U srijedu pogledajte performans Wall/paper/wall u izvedbi Antje Velsinger i Markusa Poppa.

Za vrijeme trajanja festivala na različitim lokacijama bit će prisutne zvukovne instalacije. Umjetnici koji će se predstaviti svojim radovima su: Bjorn Erik Haugen s intalacijom Transfer, Maria Panayotova s In the forest, Ülo Krigul s radom …Wachet auf… die Stimme! te Dmitry Kawarga i Nikolay Khrust sa svojom instalacijom Coming into the Topic. Popratni program donosi i izložbe Muzičke minijature u Galeriji Nova, Ritmovi i forme u Muzeju Mimara te izložbu suvremenog umjetnika Damira Očka koju predstavlja Galerija Močvara u Pogonu Jedinstvo.

Od 10. do 15. travnja u okviru festivala održat će se i Svjetski dani nove glazbe Međunarodnog društva za suvremenu glazbu, na kojima će biti priređeno četrnaest koncerata u Muzeju Mimara, Maloj dvorani Vatroslava Lisinskog i Studiju Bajsić. U taj program uvršteno je 68 djela skladatelja iz četrdesetak zemalja, izabranih između više od 400 prijavljenih skladbi. Izvest će se i djelo Manifest za mir za puhački kvintet, gudače, klavir i alt-saksofon Katie Beaugeais koja je pobijedila na prošlogodišnjim Svjetskim danima nove glazbe u Sidneyu.

Detaljan program provjerite ovdje.


Povezano