U vremenu prije interneta

utorak, 03.10.2017. - petak, 06.10.2017.
udar_groma_630

Počinje četvrto izdanje festivala Udar groma koji KA-MATRIX organizira od 4. do 7. listopada u Karlovcu. Osim koncertnih događanja na maloj sceni Hrvatskog doma u prostoru MUZA-e otvara se izložba fanzina uz projekciju filma o talijanskoj hardcore punk sceni 1980-ih. Kao popratni program izložbi održava se otvorena radionica izrade fanzina.

Otvorenje izložbe je 4. listopada od 17 sati, a uz predstavljanje domaćih fanzina koji su obilježili 1980-te godine održat će se i projekcija dokumentarnog filma Italian hardcore punk scene 1980.-89. i radionica izrade fanzina pod vodstvom Pavla Kocanjera.

Fanzini su oblik nezavisnog izdavaštva vezani za pojedine subkulturne scene, a iz njih je obično stajala jedna osoba ili tek manja grupa istomišljenika. U “vremenu prije interneta” fanzini su bili gotovo jedino sredstvo informiranja o događanjima na sceni, kanal za povezivanje i komuniciranje između aktera. Sa sadašnjeg gledišta imali su značajan utjecaj na društvo i zauzimaju posebno mjesto na nezavisnoj kulturnoj sceni. Izložba će tematizirati odnos između fanzina i glazbene scene vraćajući njihovo mjesto komunikacije u današnjoj situaciji kad je gotovo sva komunikacija okrenuta internetskim društvenim mrežama.

U okviru ovog dijela programa KA-MATRIX organizira radionicu izrade fanzina na koju se mogu uključiti svi zainteresirani, a tijekom koje će se napraviti festivalska tiskovina koja će kasnije biti distribuirana za vrijeme večernjih programa. Radionicu će voditi karlovački fotograf i višegodišnji suradnik na festivalu, Pavle Kocanjer.

Dokumentarni film Angela Bitonta, Giorgia S. Senesia i Roberta Sivilia Italian hardcore punk 1980.- 1989. govori o talijanskoj nezavisnoj kulturnoj i aktivističkoj sceni. U filmu je obrađen uspon talijanske scene u 80-ima koji uključuje klubove, sastave, izdavaštvo, odnose između aktera o čemu pričaju najvažniji akteri tih zbivanja kao što su Raw Power, Wretched, Negazione, CCM, Indigesti, Kina, Peggio Punx, Impact, Upset Noise. U 80-ima je na domaću ali i općenito nezavisnu europsku kulturnu scenu uvjetovala vrlo snažna talijanska mreža klubova, nezavisnih izdavača, etiketa i fanzina te glazbenih, umjetničkih i aktivističkih grupa. Fanzini kao G.D.H.C. i Attack, a osobito T.V.O.R. utjecali su na mnoge koji su prve izdavačke korake upravo imali kroz pripremu, tiskanje i distribuciju fanzina.

Više o ovogodišnjem festivalskom izdanju potražite na Facebook eventu.


Povezano