Tajne tržišta umjetninama

petak, 30.11.2018. - petak, 30.11.2018.
banksy_630

U subotu, 1. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti predstavlja se novi rad poznatog street umjetnika Lonca, poznatog po muralima koji krase ulice brojnih svjetskih gradova. Lončev rad dio je projekta Potraga za novom stvarnošću, u sklopu kojeg se predstavlja selekcija radova hrvatskih umjetnica i umjetnika mlađe i srednje generacije koji su se u jednom trenutku svog umjetničkog razvoja opredijelili za hiperrealistički izričaj.

U povodu predstavljanja ovog novog murala u MSU, u dvorani Gorgona s početkom u 19 sati prikazuje se i dokumentarni film Čovjek koji je ukrao Banksya, priču o crnom tržištu umjetnina i stiliziranom portretu javnog prostora, te pronevjeri i kapitalizaciji ulične umjetnosti.

Naime, 2007. godine Banksy putuje u Palestinu te po cijelom gradu na tamošnjim zidovima i zgradama slika nekoliko politički provokativnih djela. I dok su neki u crtežima vidjeli prijetnju, a drugi ih hvalili kao prava umjetnička djela, lokalni bodibilder i vozač taksija osmislio je pravi poduzetnički plan: uzeti cijeli zid s crtežom i prodati ga onome tko ponudi najviše novaca. Dokumentarni film tako predstavlja provokativnu priča o tome kako djela koja su nastala na ilegalan način legalno mogu biti ukradena i postati dio privatnih kolekcija.


Povezano