Za poštenije radne uvjete

Udruga BLOK pokrenula je peticiju koja od Ministarstva kulture i medija traži promjene u financiranju programa javnih potreba u kulturi.

dostajerezova_630_0 FOTO: Za KRUH / Facebook

Piše: Hana Sirovica

Neizvjesnost okružuje rad u nezavisnoj kulturi na svim razinama. Pojave kao što su nesigurni oblici zaposlenja, neplaćeni prekovremeni rad, naknade i plaće koje ne odgovaraju količini uloženog rada nisu iznimke, već čine standard u tom dijelu kulturnog sektora. Dugogodišnja praksa Ministarstva kulture i medija, koje pri financiranju programa javnih potreba u kulturi plaće zaposlenih u udrugama u kulturi ne smatra prihvatljivim troškom, dodatno destabilizira već ionako nezahvalnu situaciju. 

Ususret raspisivanju poziva za programe javnih potreba za iduću godinu, udruga BLOK  Lokalna baza za osvježavanje kulture pokrenula je peticiju s geslom Za poštenu plaću! kojom upozorava na štetnost takve prakse, a njezini su glavni zahtjevi da se poveća ukupni budžet za javne potrebe u kulturi te da se iz tog izvora omogući financiranje plaća i hladnog pogona. 

“Ono što može barem djelomično popraviti sliku naših radnih uvjeta jest zapošljavanje putem ugovora o radu, na neodređeno, ili barem na višegodišnjoj bazi. No naše resorno Ministarstvo kulture i medija već nam godinama to otežava inzistirajući pri provođenju Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi na uvjetu koji je teško razumjeti i nemoguće opravdati: plaće zaposlenika, bez obzira na opis radnog mjesta, kao i hladnopogonski troškovi, ne mogu se uvrstiti u budžete”, stoji u tekstu peticije koja traži da se iz programa javnih potreba omogući financiranje tih troškova u iznosu do 25 % ukupne potpore.

Ograničene mogućnosti financiranja plaća i hladnog pogona ključno su mjesto razlikovanja uvjeta rada u nezavisnoj od onih u okvirima institucionalne kulture. Upravo nezavisna kultura, čiji su važan dio udruge u kulturi, proizvodi programe koji nadomještaju nedovoljnu institucionalnu kulturnu proizvodnju, ističe BLOK. “Nekomercijalni festivali za lokalnu zajednicu (a ne turiste), besplatne radionice, predavanja i drugi edukacijski programi, knjige koje se često dijele besplatno, izložbe temeljene na istraživanjima, eksperimentima i društvenom angažmanu  sve su to proizvodi kojih bi bilo značajno manje da nema rada udruga.” 

U prilog drugom zahtjevu peticije, zahtjevu za povećanjem budžeta za javne potrebe, govore i podaci koje je skupila platforma Za KRUH, u kojoj također sudjeluje udruga BLOK. Njihova analiza financiranja javnih potreba od strane Ministarstva između 2006. i 2020. godine pokazala je kako broj odbijenih projekata u odnosu na one kojima su dodijeljena sredstva bilježi kontinuiran rast, kao i da se iznos prosječne potpore po projektu u gotovo svim područjima financiranja – smanjio. To navodi na zaključak, navode u analizi, prema kojem su sredstva koja Ministarstvo izdvaja za financiranje vlastitog resora “daleko ispod dostatnog da bi adekvatno pratili diverzifikaciju i rast subjekata u kulturnom polju”.

Peticiju koja traži povećanje ukupnog iznosa za programe javnih potreba u 2022. godini te mogućnost financiranja plaća i hladnog pogona neprofitnih organizacija iz dodijeljenih sredstava možete potpisati ovdje. Osim pojedinaca/ki, peticiju mogu podržati i organizacije ili institucije ispunjavanjem formulara koji je dostupan na linku

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano