Osjećaj zajedništva u zvuku

Autorice podcasta i (multi)medijskog projekta Femkanje otvorile su poziv na temelju kojega oblikuju online arhiv zvukova suvremene umjetnosti i kulture.

Femkanje-630

Katarina Petrović i Bojana S. Knežević / Femkanje

Piše: Hana Sirovica

Materijali koji pripadaju umjetnosti zvuka, eksperimentalni muzički radovi, zvukovi koji su dio umjetničkih radova (videa, performansa, instalacija, predstava) – ukratko, najrazličitiji audio zapisi smješteni na sjecištu umjetničkih formi – mogu se prijaviti na otvoreni poziv srpskog kolektiva Femkanje i na taj način postati dio arhiva koji u online prostoru okuplja zvukove suvremene umjetnosti u Srbiji, regiji i šire.

Femkanje je projekt koji su pokrenule Bojana S. Knežević i Katarina Petrović, a arhiv Zvučna databaza njegova je najnovija faza. Ove su multimedijske umjetnice niz godina stvarale podcast koji je pratio srpsku i regionalnu nezavisnu kulturnu scenu, s vremenom se granajući na druga geografska područja i prateći kretanja svojih autorica. Od 2013. do 2018. godine realizirale su 88 emisija na raskrižju različitih novinarskih i umjetničkih oblika – od razgovora s umjetnicima_ama i kulturnim radnicima_ama, preko klasičnih i gonzo reportaža, do zvučnih krajolika i kolaža. Osim emisije koja je bilježila i pratila scenu, ali i u njoj aktivno sudjelovala, autorice su 2015. počele djelovati i kao umjetnički duo.
 
“Na poziv Lenke Đorojević da predstavimo rad na izložbi Zig Zag u galeriji Škuc, u okviru 21. festivala Mesto Žensk u Ljubljani, po prvi put smo svoj rad predstavile u formi zvučne instalacije koja je obuhvatala celokupnu dotadašnju arhivu naših radio emisija. Tokom narednih godina, nastavile smo da razvijamo svoj rad u različitim kontekstima i formama. Ovi radovi su najpre bili u formi prostornih zvučnih instalacija, medijskih intervencija i povremeno, zvučnih radova”, kazale su nam umjetnice. Njihova prva beogradska samostalna izložba Prostori zajedništva nedavno se održala u galeriji Podroom Kulturnog centra Beograda, i na njoj je u fizičkom prostoru predstavljen cjelokupni arhiv podcasta. Uz arhivu produkcije Femkanja, na izložbi je predstavljena i Zvučna databaza – arhiv zvučnih dokumenata suvremene umjetnosti, dok su Knežević i Petrović izradile stranicu arhiva koju nastavljaju nadopunjavati na temelju otvorenog poziva.
 
“Podstaknute trenutnom situacijom pandemije i željom da pokrenemo novi ciklus – započele smo rad na stvaranju internacionalne zvučne databaze koja bi omogućila i stvorila pristup novim zvučnim radovima, ali istovremeno i simulirala izlagački prostor (koji u ovom trenutku mnogi ne mogu da dožive). U vreme stalnih zatvaranja i limitiranog kretanja, osećaj zajedništva i prisustva u zvuku postao nam je jako važan”, objašnjavaju motivaciju za novi korak Femkanja.
 
“Radovi u databazi predstavljaju potpuno nove, ali i stare produkcije, i svi fajlovi se mogu istovremeno preslušavati – vrlo slično našim eksperimentima sa zvukom u prostoru. Želja nam je da istaknemo vredne zvučne doprinose u domenu (vizuelnih) umetnosti, koji se na našim prostorima često zapostavljaju, kreiramo trajni i rastući arhiv ali i omogućimo intiman kontakt umetnica_ka i publike. Ova zvučna databaza i jeste formirana sa idejom da se razvija, grana i bude svima dostupna online, te da posetioci_teljke mogu preslušavati radove u sopstvenoj koreografiji”, zaključuju i napominju kako Zvučnu databazu dalje namjeravaju razvijati u suradnji s beogradskim KC-om i drugim kulturnim institucijama u regiji. Arhiv zvukova suvremenih umjetničkih praksi nastavlja svoj život u online okruženju. Možete ga poslušati ovdje, a prostor za njegove buduće faze u fizičkom prostoru dvojac iza Femkanja također ostavlja otvorenim.
 
 
Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.
Objavljeno
Objavljeno

Povezano