Izlog kao metafora boljih vremena

U sklopu Queer Zagreb Sezone, udruga Domino otvara novi prostor za umjetničke instalacije u centru Zagreba.

pripremila:
Hana Sirovica
Noel_fotografirao Božidar Raos (1) (1)FOTO: Božidar Raos

Pripremila: Hana Sirovica

Udruga Domino, zagrebačka organizacija čiji se rad većinom ostvaruje u području izvedbenih umjetnosti, ove je godine bila posebno aktivna u osmišljavanju novih i prilagodbi postojećih formata pandemijskih okolnostima. Nakon zaustavljanja planiranog programa tijekom prvog lockdowna pokrenuli su tako Kućnih performansa, a njihov se centralni festival, Ganz Nove Perforacije, uspio održati diljem Hrvatske tijekom popuštanja mjera. 

Queer Zagreb Sezona, drugi prepoznatljiv program udruge, realizira se tijekom prosinca, a 2020. godinu Domino privodi kraju otvaranjem novog prostora za umjetničke intervencije. Dio gradskog ureda koji udruga koristi, a nalazi se na adresi Petrinjska 38, odlučili su prenamijeniti u prostor za umjetničke instalacije. 

“Prostor je, kao i mnogi u našoj ulici, bio zapušten i dugo godina zatvoren, a danas je mjesto kojem orbitiraju mnogi suvremeni izvedbeni umjetnici. Ova nas je pandemija potaknula na promišljanje što nam znače prostori slobode, prostori izvedbe, prostori sigurnosti, javni i privatni prostori”,  objašnjavaju motivaciju iza odluke da izlog, koji je dio toga prostora, otvore umjetnicima_ama. Prva je instalacija već postavljena, a riječ je o prigodnom, božićnom radu lutkarske umjetnice Jasmine Kosanović.

“Izlog kao metaforu boljih vremena smo prvo ponudili Jasmini Kosanović da nas uvede u bajkoviti svijet u kojem obitava Noel s queer predznakom. Lutak, odnosno lutka koja je master of ceremony ovog našeg otvorenja Izloga pripada fantastičnoj seriji likova queer bajki, identitetskih premišljanja, modnih previranja”, objašnjava Domino svoj izbor.

Jasmina Kosanović stvara lutke te radi kao scenografkinja i ilustratorica knjiga za djecu, a njezini radovi redovito se pojavljuju u kazališnim predstavama (Kazalište Tvornice lutaka, Teatar Poco Loco, Kazalište slijepih i slabovidnih osoba Novi život, Tigar teatar i dr.).

Instalacije u Izlogu u Petrinjskoj, najavljuje Domino, mijenjat će se u redovitom ritmu, a udruga će pozivati domaće i međunarodne umjetnike_ce da interveniraju u ovaj ulični prostor za eksperiment.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano