Rezovi pod krinkom rasta

Premda donosi povećanje ukupnih sredstava za kulturu, rebalans proračuna Republike Slovenije za 2022. godinu predstavlja težak udarac za nezavisnu kulturnu scenu.

pripremio:
Lujo Parežanin
rezovi_knjiga_630

Foto: Ivan Radić / Flickr (CC BY 2.0)

Pripremio: Lujo Parežanin

Obračun s nezavisnom kulturom u Sloveniji, dio kojeg su i napadi na Metelkovu i Tovarnu Rog, kao i izbacivanje Radija Študent iz javnog financiranja medija od posebnog značaja, nastavlja se jednako bespoštedno. Premda je predviđeni ukupni iznos za kulturu u rebalansu proračuna za 2022. godinu uvećan za 8 392 137 eura, pa sada iznosi solidnih 238 017 979 eura, struktura rebalansa razotkriva bitno zlokobniju sliku: stavke ključne za financiranje nezavisne kulture drastično su srezane.

Na tu je činjenicu ovih dana upozorilo ljubljansko Društvo Asociacija, koje u svojem priopćenju ističe da je iznos stavke “Poticanje kulturnog stvaralaštva” u rebalansu smanjen s originalno planiranih 6 446 728 na 3 633 399 eura – dakle, gotovo pa dvostruko. Iz Asociacije poručuju kako bi najavljena promjena značila “pad na jednu od najnižih razina financiranja u zadnjih dvadeset godina”, koji bi nedvojbeno produbio ugroženost nezavisnokulturnog sektora. Ovakav plan smatraju nastavkom “neprihvatljivog odnosa aktualne vlade prema nevladinom sektoru u kulturi, odnosa koji je potpuno suprotan europskim vrijednostima i tendencijama jačanja nevladinog sektora, kao i nacionalnoj strategiji za njegov razvoj”.

Pored poticanja kulturnog stvaralaštva, Asociacija osuđuje i značajne rezove na stavkama izdavaštva (673 102 eura manje) i kulturnog amaterizma (738 792 eura manje), također važnim izvornima financiranja nezavisne kulture. Zanimljivo je u tom kontekstu istaknuti da perspektiva ukupnog izdvajanja za kulturu na nacionalnoj razini izgleda odlično – kako prenosi Radiotelevizija Slovenija, na nedavnoj sjednici parlamentarnog odbora za kulturu, sekretarka Ignacija Fridl Jarc najavila je za 2023. godinu proračun od rekordnih 244 milijuna eura.

No premda je povećanje sredstava preduvjet za zaštitu kulturnog sektora, najnoviji primjer iz Slovenije pokazuje da je ono samo po sebi ograničenog značaja ako nije praćeno promišljenom i uključivom kulturnom politikom koja će voditi o svim elementima sustava, osobito onima koji djeluju izvan tržišta i donekle sigurnog institucionalnog utočišta.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano