Razigrano propitivanje tehnologije

U fokusu Device_arta preosmišljavanje je odnosa između umjetnosti i tehnologije, a program pored međunarodne selekcije uključuje nove produkcije niza domaćih umjetnica/ka.

pripremila:
Hana Sirovica
mijeh

Branimir Štivić: M I J E H

Pripremila: Hana Sirovica

U srži programske koncepcije Device_arta, festivala u organizaciji udruge Kontejner, nalazi se istraživanje odnosa tehnologije, strojeva, robotike i umjetnosti. Sedmo izdanje festivala održat će se između 23. studenog i 19. prosinca u Muzeju suvremene umjetnosti i Pogonu Jedinstvo.

Koncept ovogodišnjeg festivala izražen je u naslovu Stroj ne donosi promjene koji, kako stoji u najavi, “poziva na ponovo promišljanje našeg sve prisnijeg odnosa s tehnologijom u vremenu konstantne nepredvidljivosti i silovitih promjena”. Ovaj trijenalni festival udruga Kontejner pokrenula je 2004. godine, a otada je on prerastao u jednu od vodećih međunarodnih manifestacija koje tematiziraju tehnologiju u svuremenoj umjetnosti. Najnovije izdanje nastaje u suradnji Kontejnera s grupom kustosa iz ZKM-a (Centra za umjetnosti i medije Karlsruhe) te objedinjuje snažan lokalni fokus, uključujući niz radova domaćih umjetnika, s predstavljanjem njemačke device art scene.

Program uključuje radove dvadeset dvoje inozemnih i domaćih umjetnika, umjetnica i kolektiva koji u različitim medijima propituju i istražuju odnos tehnologije i umjetnosti. Radovi zastupljeni na festivalu “na kreativan i duhovit način pokazuju da je u svjetlu golemih promjena koje možemo očekivati u području umjetne inteligencije, strojnog učenja i kvantnog računanja više no ikada potrebno umjetničkim sredstvima kritički propitivati tehnologije kako bismo spoznajno dekonstruirali poimanje svijeta kakvo one stvaraju,” stoji u tekstu najave koji uz promišljanje kao karakteristiku izabranih radova podcrtava i njihovu razigranost. “Na 7. Device_art festivalu, među ostalima, susreću se mašine za snove, balerine iz budućnosti, svemirski brkovi i robotski kipar-ekolog koji će publiku nasmijati, isprovocirati, zamisliti i šarmirati”.

U selekciji se nalazi i pet radova hrvatskih umjetnika/ca, novih produkcija Kontejnera. Multimedijalna prostorna instalacija Drumming 0.3 djelo je porečkog glazbenika i multimedijalnog umjetnika Alexa Brajkovića, a riječ je o stroju koji interpretira autorove kompozicijske upute i stvara neočekivane rezultate. Rad Kate Mijatović Dvostruka mašina za uspavljivanje s već odsanjanim snovima koristi zapise snova te poziva gledatelje na interakciju s tuđim snovima, odnosno “emitira” odsanjane snove drugih ljudi kao hipnotički okidač s produženim djelovanjem. Multidisciplinarni umjetnik Branimir Štivić predstavit će M I J E H, instalaciju nastalu na temelju istraživanja medijalnosti zraka, otvorenosti respiratornih tijela prema atmosferi i disanja svih živih i neživih stvari.

Your Image Is My Weave and All I Want Is a Racing Coat novi je rad Solla, umjetne inteligencije koju konceptualiziraju arhitekt Miro Roman i modni dizajner i vizualni umjetnik Silvio Vujičić. Za rad koji će predstaviti na glavnoj izložbi festivala, Soll je iskoristio slike iz kataloga Device_art 7.021 festivala te je, slijedeći svoju opsjednutost motociklima i njihovom opremom, uz pomoć strojne inteligencije sintetizirao odjevni predmet satkan od radova drugih umjetnika. Posljednji u nizu originalnih Kontejnerovih Device_art produkcija rad je Welcome Ane Sladetić. Riječ je o nizu interaktivnih goblena kojima umjetnica ironično problematizira koncept sigurnog prostora s obzirom na promjene koje su tijekom protekle dvije godine zahvatile ideju sigurnosti i redefinirale odnos prema domu i interijerima u kojima boravimo.

Ukupan broj predstavnika domaće device art i zvučne scene na ovogodišnjoj manifestaciji zaokružit će zajedničko izlaganje umjetnika i elektorakustičara Miodraga Gladovića i Anthee Caddy te DIY uređaji autora Dominika Gadže.

Program sedmog Device_arta uključuje niz instalacija, performansa te diskurzivni segment, a raspored je dostupan ovdje.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano