Knjižnica od zajednice, za zajednicu

Nakon višemjesečnog truda i pripreme, u prostoru Dnevnog boravka pulskog Društvenog centra Rojc otvorena je community knjižnica ROJCbook. 

rojcbright630

Community knjižnica ROJCbook. FOTO: Jan Franjul

Piše: Hana Sirovica

Prošloga je petka Društveni centar Rojc, prostor u kojemu djeluje više od sto udruga građana_ki Pule, postao bogatiji za još jedan javni, društveni servis. Otvorenjem knjižnice ROJCbook nekadašnji prostor pozornice u Dnevnom boravku Rojca zamijenile su police s knjigama, čime ova multifunkcionalna prostorija svojim brojnim namjenama dodaje i knjižničarsku. 

Budući da pulske knjižnice – kako gradska, tako i sveučilišna – muku muče s nedostatkom prostora, građani_ke su tijekom godina donirali brojne knjige Društvenom centru Rojc, gdje je pohranjeno više od 1600 knjiga. Tako je prikupljenu građu trebalo sistematizirati kako bi ona mogla postati fundus dostupan stanovnicima_ama Rojca i Pule, a iscrpnu pripremu koja je prethodila otvaranju community knjižnice opisao je za Kulturpunkt Jan Franjul iz Saveza udruga Rojc. 

“Proces se pokrenuo na inicijativu naše volonterke Alessije Krivičić. Po dolasku u Rojc, u čiji se rad uključila u sklopu programa Europske snage solidarnosti, Alessia je zatekla knjige u kutijama, u neiskoristivom stanju. Odlučila ih je detaljno popisati kako bismo ih mogli katalogizirati i na koncu učiniti dostupnima javnosti. To znači da je sve detalje o pojedinim izdanjima – od nakladnika i autora_ice do godine izdanja, unosila u tablicu, što je trajalo otprilike tri mjeseca. U posljednjoj fazi, koja se odvijala desetak dana prije otvorenja, knjige smo označavali QR kodovima i stavljali ih na police”, objasnio je Franjul.

Nova je knjižnica odmah po svom otvaranju zabilježila sjajan odaziv Puležana_ki koji su se, čim se proširio glas o ROJCbooku, krenuli javljati s donacijama novih knjiga te opreme za knjižnicu. Fundus koji trenutno uključuje šest polica, po svemu sudeći, uskoro će se poprilično proširiti, a njegov važan dio bit će posvećen romskoj literaturi. “Poticaj za formaciju romskog fundusa stigao je od “susjeda” iz Rojca, udruge Roma Istre, koja je izrazila je želju da nam u prikupljanju knjiga pomogne donacijom naslova o Romima. Ta ća građa biti raznovrsna – u njoj će se nalaziti brojni naslovi na romskom jeziku, kao i knjige o Romima na hrvatskom jeziku te romsko-hrvatski rječnici”, kazao nam je Franjul o građi koja će uskoro postati dijelom knjižnice.

U community knjižnicu ROJCbook mogu se učlaniti svi zainteresirani_e dolaskom u Dnevni boravak te ispunjavanjem pristupnice. Knjižnica će biti otvorena radnim danom od 10 do 20 sati, uz pridržavanje svih propisanih epidemioloških mjera. Prema trenutno važećim pravilima okupljanja, to znači u knjižnici smije biti maksimalno 15 osoba uz obvezno nošenje maske i pridžavanje propisane fizičke distance.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Obrisi zamišljenog zajedništva koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano