O razvoju i perspektivama digitalnih zajedničkih dobara

Domaći kolektivi okupljeni oko CreativeCommonsa i Wikimedija organiziraju niz aktivnosti kojima reflektiraju povijest i budućnost najdugovječnijih projekta otvorenog i slobodnog znanja.

pripremila:
Ivana Pejić
CC

Osnivači Wikipedije i Creative Commonsa u Dubrovniku / FOTO: Joi Ito, Flickr

Na samom početku godine u kojoj CreativeCommons slavi 20 godina postojanja, grupa organizacija, kolektiva i pojedinaca_ki okupljenih oko CreativeCommonsa i Wikimedija organizira niz online aktivnosti u kojima reflektiraju povijest i budućnost najdugovječnijih projekta otvorenog i slobodnog znanja i web medija.

Nakon prvog predavanja Zdenka Vrandečića o Apstraktnoj Wikipediji i razgovora o jezičnim politikama i kapacitetima, nastavna događanja tematiziraju povijest i perspektive digitalnih zajedničkih dijeljenih dobara i njihovu važnost za razvoj znanja i medija na mreži.

U subotu, 15. siječnja na platformi Zoom održava se razgovor …no longer a teen?! posvećen perspektivama digitalnih zajedničkih dobara prošlih 20 i više godina, kao i vizijama njihova razvoja u idućem desetljeću. Razgovor se održava na engleskom jeziku, a sudjeluju gosti iz Wikimedia pokreta, Creative Commons mreža i Open inicijativa: Alexander Baratsits (CC Austria), Owen Blacker (WM LGBT+/OpenRightsGroup), Natacha Rault (LesSansPages), Alek Tarkowski (CC/Open Future) i drugi. Pratiti ga možete od 18 sati na Facebook stranici MaMe Zagreb i HrW inicijative.

Nastavno na otvorene razgovore, medijska kampanja vezana uz veliku obljetnicu uključuje i publiciranje niza kratkih video izjava i prezentacija različitih projekata i inicijativa u području oko Wikimedija i CreativeCommons platforme, donoseći neke uvide i primjere njihovih međuodnosa i ekosustava koji grade. Njih prati i niz tekstova koji kontekstualiziraju njihov razvoj, poput eseja Od anarhije do wikijalnosti, od očite pristranosti do “dobrog duha” interneta koji se bavi medijskim perspektivama prvih dvaju desetljeća rada Wikipedije, objavljenog u sklopu izdavačkog projekta Wikipedia @ 20 (izdavač MIT Press, 2020).

Moderator događaja i koordinator projekta je Željko Blaće (HrW Inicijativa, Open GLAM Croatia), a uz potporu Zaklade Wikimedija, te podršku Saveza udruga Klubtura i Gradske knjižnice Rijeka.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano