Medijska pismenost u neformalnom obrazovanju

Gong i HDD pozivaju predstavnike_ce organizacija civilnog društva i škola na konzultacije koje će se baviti ulogom neformalnih programa u medijskom obrazovanju.

pripremio:
Matko Vlahović
Foto: Diego Gonzalez/Unsplash

Hrvatsko debatno društvo i Gong u utorak, 14. veljače, organiziraju online konzultacije na temu Uloga neformalnih programa u medijskom obrazovanju. Cilj  je upoznati sudionike i sudionice konzultacija sa smjernicama vezanim uz medijsko obrazovanje nastalim u sklopu projekta Medijsko obrazovanje je važno (MOV), kao i njihova daljnja razrada, specifično u području neformalnih programa u medijskom obrazovanju. Od sudionika i sudionica se očekuju povratne informacije na preporuke proizašle iz dosadašnjeg rada u sklopu projekta. Proces konzultacija će voditi predstavnice Hrvatskog debatnog društva u suradnji s predstavnicima GONG-a, a ciljana skupina sudionika i sudionica su predstavnici organizacija civilnog društva te ravnatelji u osnovnim i srednjim školama.

Predložene smjernice vezane za neformalne obrazovne programe koje provode organizacije civilnog društva uključuju prijedloge za uspostavu jasnih kriterija za certificiranje i validaciju neformalnih obrazovnih programa, kao i jasne standarde i procedure za suradnju odgojno-obrazovnih ustanova s udrugama. U smjernicama je također istaknuta važnost uključivanja organizacija civilnog društva u procese koje prethode donošenju obrazovnih politika. Kako bi se osigurao kontinuitet i stabilan razvoj obrazovnih programa nužno je osigurati višegodišnje modele financiranja, dok je u pozivima za financiranje potrebno uvesti vrednovanje suradnje organizacija civilnog društva i javnih ustanova, istaknuto je policy dokumentu. Predložene smjernice koje se tiču neformalnih obrazovnih programa možete pronaći ovdje, dok se za sudjelovanje možete prijaviti ovdje.

Smjernice su nastale u sklopu već spomenutog projekta Medijsko obrazovanje je važno (MOV) koji čini konzorcij 11 hrvatskih organizacija i institucija: Gong, Pragma, Telecentar, Kurziv – Platforma za pitanja kulture, medija i društva, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Bacači sjenki, Dječji kreativni centar DOKKICA, Info zona, Centar za kulturu i cjeloživotno obrazovanje Zlatna vrata, Institut za razvoj i međunarodne odnose (IRMO) i Fakultet elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu. Opći  cilj  ove tematske  mreže  je  jačanje  kapaciteta  organizacija civilnog društva za učinkoviti dijalog s javnom upravom, socijalnim partnerima te visokoobrazovnim i istraživačkim institucijama u oblikovanju i provođenju reformi vezanih uz razvoj medijske pismenosti kao pismenosti novog doba.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano