Za ravnopravniji položaj podstanara

Priručnik za podstanare u izdanju Prava na grad donosi iznimno koristan i praktično prezentiran set preporuka za što zaštićenije ugovaranje najma stana.

stanovanje_lietz_photo_630Foto: lietz.photo / Flickr

Piše: Lujo Parežanin

Stanovanje i stambene politike nesumnjivo spadaju u najuži krug ključnih društvenih pitanja, osobito kada je riječ o mlađem dijelu populacije, kojem je postkrizna loša beskonačnost među brojnim izvorima materijalne tjeskobe namrla i onu najtežu – nesigurnost krova nad glavom. Problem je toliko dramatičan i sistemski uvjetovan da zadnjih godina stručnjaci počinju govoriti o “globalnoj krizi stanovanja”, koju generira prepuštanje te temeljne potrebe tržištu. U lokalnom kontekstu notoran je utjecaj turizma i platformi poput AirbnB-a na cijene stanova. Vrijednost kvadrata, čak i u neatraktivnim dijelovima gradova na primorju, doseže primjerice zastrašujućih 3000 eura i više – iznose nedostižne prekariziranim mladima.

Navedeno znači da posjedovanje nekretnine novim generacijama postaje sve udaljenijom fantazijom, pa najam postaje sve važnijim oblikom rješavanja stambenog pitanja. No i njegova se cijena neizbježno penje na sve nepodnošljivije razine, uz iznimno nesigurne uvjete, često podređene turističkim profitima i terminima turističke sezone. Regulacija najma i zaštita prava najmoprimaca postaje stoga jednim od presudnih političkih pitanja, koje se polako počinje osvještavati i u našem javnom prostoru.

Jedan od najrelevantnijih aktera tog osvještavanja udruga je Pravo na grad, koja “djeluje protiv privatizacije i prekomjerne ekonomske eksploatacije javnih i zajedničkih dobara te prostora, s posebnim naglaskom na pitanja sudjelovanja građana i organiziranog civilnog društva u upravljanju javnim dobrima”. Nakon što je nedavno objavio knjigu svoje članice, arhitektice i istraživačice Ive Marčetić Stambene politike u službi društvenih i prostornih (ne)jednakosti, PNG nam je ovih dana donio i Priručnik za podstanare, koji je uz Marčetić uredila Antonija Komazlić, dok su suradnici na izradi publikacije Dženana Kalamujić, Antun Sevšek i Nikola Zdunić.

Riječ je o izuzetno korisnoj knjižici koja na nešto manje od 40 stranica donosi ključne informacije i preporuke najmoprimcima kako da se zaštite u odnosu na najmodavce. Kako stoji u uvodniku, “Procjena je da samo u Zagrebu čak 20,4 % onih u dobnoj skupini između 18 i 39 godina svoje stambeno pitanje rješava podstanarstvom. Ipak, u Hrvatskoj je regulacija ovog stambenog statusa, odnosno odnosa najmoprimca i najmodavca, nerazvijena, slabo zakonski regulirana i institucionalno zanemarena, što najmoprimce dovodi u nestalan, nesiguran i ranjiv položaj.” Ključno je u tom smislu poznavanje pravnog okvira, odnosno Zakona o najmu stanova, za koji se ističe da je “zastario i ne prati potrebe najmoprimaca i probleme s kojima se suočavaju”. Dobro snalaženje u propisima omogućuje definiranje takvog ugovora o najmu koji ne samo da će najmoprimcu ponuditi viši stupanj zaštite, nego će i zaobići niz odredbi koje su ili protivne zakonu, poput naplate penala zbog kašnjenja s najamninom, ili iskorištavaju zakonske nedorečenosti na štetu najmoprimca, poput prebacivanja tereta pričuve na njegova leđa.

Materijali okupljeni u Priručniku proizišli su iz rada u sklopu PNG-ove Radionice za podstanare, na kojoj su se direktno analizirali ugovori koje su polaznice i polaznici potpisali sa svojim stanodavcima. U tom smislu, uvidi koje donose njegove autorice u velikoj mjeri reflektiraju uobičajenu i aktualnu praksu ugovaranja najma stana i pokrivaju niz očekivanih i tipičnih situacija. Priručnik je jasno i praktično organiziran te prati ključne elemente ugovora, od njegove opće strukture, preko trajanja, pologa i njegovog povrata, režijskih troškova, pričuve, najamnine, korištenja namještaja, preinaka u stanu i podnajma, pa do različitih aspekata otkazivanja ugovora i drugih tema. Svaka mala cjelina sadrži kratki uvod, sažetak relevantnih zakonskih odredbi i precizno objašnjene preporuke. Kao koristan dodatak autorice su priložile popis institucionalnih kontakata, uključujući i udruge i pravne klinike koje mogu ponuditi pravnu pomoć najmoprimcima, a posebno vrijedi izdvojiti i primjer tzv. “idealnog ugovora”, koji se može izrezati iz publikacije ili skinuti s PNG-ove stranice i koristiti pri pregovorima s najmodavcem.

Ukratko, Priručnik za podstanare jedna je iznimno korisna publikacija koja podstanarima omogućuje, makar na individualnoj razini, bolje i preciznije zagovaranje vlastitih prava. Zagovaranje na kolektivnoj, institucionalnoj razini zasigurno je borba koja predstoji i koja neće biti nimalo laka, kao što pokazuje odluka njemačkog Ustavnog suda da sruši regulaciju rente u Berlinu – donesena, doduše, temeljem formalnih kriterija federalne nadležnosti. Međutim, djelovanje Prava na grad nudi nezaobilazne temelje da toj raspravi pristupimo informirani, senzibilizirani i svjesni njezinih širih društvenih implikacija.

 

Ovaj članak objavljen je u sklopu projekta Kultura solidarnosti koji je sufinanciran sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano