Inovativni ciljevi i proceduralni sprintevi

Grad Zagreb je objavio rezultate "Posebnog javnog poziva za financiranje programa kulture i umjetnosti u zajednici".

pripremio:
Matko Vlahović
gradsko_poglavarstvo_630

Posebni javni poziv za financiranje programa kulture i umjetnosti u zajednici Grad Zagreb je objavio u kolovozu ove godine s predviđenim budžetom od 500 tisuća kuna. Riječ je o novoj programskoj aktivnosti  financiranoj u sklopu Javnih potreba u kulturi Grada Zagreba kojom su prioritizirani programi koji se provode u partnerstvu prijavitelja s ustanovom u kulturi čiji je osnivač ili suosnivač Grad Zagreb. Predviđeni ciljevi nove programske djelatnosti uključili su povećanje dostupnosti kulturnih i umjetničkih sadržaja u gradskim četvrtima, snažniji angažman lokalne zajednice i civilnog društva u kulturnom životu grada, razvoj dugotrajne suradnje između udruga, umjetničkih organizacija, gradskih ustanova u kulturi i drugih aktera iz lokalnih zajednica, kao i aktiviranje javnih, kulturnih i društvenih prostora u gradskim četvrtima. Zbog velikog broja prijava, budžet je rebalansom usvojenim na sjednici Gradske skupštine u listopadu, povećan na 800 tisuća kuna.

Nakon malo više od dva mjeseca, 22. studenog objavljeni su rezultati Posebnog javnog poziva. Od 205 prijavljenih projekata, odabrano je njih 15. S obzirom da je Pozivom predviđeno da se projekti provode do kraja travnja 2023. godine, ne iznenađuje (do sada neviđena) brzina kojom se pristupilo objavi rezultata, no ono što jest došlo kao iznenađenje javno je predstavljanje rezultata natječaja i svečana dodjela potpisanih ugovora koja se odvila niti dva dana po objavi rezultata. Pročelnica Gradskog ureda za kulturu, međugradsku i međunarodnu suradnju i civilno društvo, Emina Višnić, na javnom je predstavljanju rezultata istaknula da se pri odabiru vodilo računa o kvaliteti programa, referencama voditelja i izvoditelja, zastupljenosti različitih područja djelatnosti, ali i o zastupljenosti različitih dijelova grada, budući da je fokusiranost na jednu gradsku četvrt bila jedan od uvjeta natječaja.

“Grad Zagreb je ove godine po prvi put raspisao Posebni javni poziv za financiranje programa Kulture i umjetnosti u zajednici. Radi se o području kulture koje je od iznimnog strateškog interesa za Grad Zagreb. Na neki način možemo reći da je ovaj Poziv svojevrsno ispitivanje interesa šire kulturne scene za ovakav oblik programskog djelovanja i doista se pokazalo da taj interes postoji”, rekla je Višnić. Svakako se veliki broj prijava može tumačiti inovativnim ciljevima ovog poziva čije je strateško usmjerenje ključno za kulturni razvoj Grada i suradnje različitih dionika u području kulture, no nije zanemariva ni činjenica da su se kroz ovaj poziv mogle financirati plaće zaposlenika u iznosu od 20% te redovnih troškova poslovanja u iznosu od 5% zatraženih sredstava. S obzirom na poražavajuće niske prosječne plaće zaposlenih u organizacijama u kulturi (među kojima je najveći broj odabranih prijavitelja), mogućnost da se u prvom kvartalu godine kroz ovaj poziv osigura iznos za mjesec dana rada zaposlenih na puno radno vrijeme, također je dobrodošao korak u gradskoj kulturnoj politici. 

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec na javnom je predstavljanju istaknula da je gradskoj upravi iznimno stalo unaprijediti proces dodjeljivanja sredstava, jasnoću kriterija, otvorenost i dostupnost gradskog ureda u obrazlaganju svojih stavova i prioriteta. U tom smislu i u smislu Zakona o kulturnim vijećima i financiranju javnih potreba u kulturi, objavu rezultata trebao je pratiti i naputak o roku za prigovore, koji iako ne zadržavaju provedbu odluke o financiranju, ipak predstavljaju neku mogućnost sudjelovanja prijavitelja u procesu dodjeljivanja sredstava, kao i objavu svih prijavljenih, odnosno prihvaćenih i odbijenih projekata, kad već spomenuti Zakon ne predviđa objavu obrazloženja Povjerenstva koje je predlagalo projekte niti obrazloženje Gradonačelnika zašto njihov prijedlog usvaja ili ne usvaja.

Programe će do 30. travnja iduće godine provoditi  AKC Attack s Mjesnim odborom Dugave, Udruga Nahero s Centrom za kulturu i informacije Maksimir, Operacija grad s Centrom mladih Ribnjak, Radio Teatar Bajsić s Mjesnim odborom Voćarska, Teatar Poco Loco s Knjižnicom Špansko-jug, Udruga Bijeli val s Kulturno-informativnim centrom, Skribonauti s Knjižnicom Ivana Gorana Kovačića, Udruga Žaruljica s Knjižnicom Savica, te  Zagrebački solisti s Kulturnim centrom Travno. Putem poziva su odabrani i programi udruga BLOK, WHW, Atelijeri Žitnjak, Vestigium, Ekscena te Omnimedia d.o.o., no kako oni nisu sudjelovali na javnom predstavljanju nije ni poznata informacija s kojim ustanovama će provoditi projekte. Zbog velikog interesa i kvalitete prijavljenih programa, pročelnica Gradskog ureda je najavila ponavljanje Posebnog javnog poziva i sljedeće godine, sa značajno povećanim sredstvima.

Objavljeno
Objavljeno

Povezano